Način pripreme
Kvasac izmrvimo u mlakoj vodi. Stavljamo i kašičicu šećera i promešamo.
Nakon što se smesa aktivira - oko 10 minuta u nju sipamo kefir, stavljamo so i prosevamo brašno.
Zamesimo glatko i elastično testo, dodajemo po malo brašna dok ne prestane da se lepi po prstima. Mesimo na brašnom posutoj radnoj površini ili namazanom.
Gotovo testo ostavljamo da nadođe, prethodno namažemo da se ne stvori korica.
Nadolazi sat vremena i nakon toga oblikujemo duguljasti hleb, koji stavljamo u pravougaoni kalup, pokrivamo papirom za pečenje ili namazan, zapremine 1.5 l.
Beli hleb ostavljamo da nadođe još jednom oko 30 minuta ili dok se ne udvostruči.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Nakon što izvadimo iz rerne, ostavljamo na rešetku da se ohladi.
Prijatno!