Način pripreme
1. Odsecite ivice tikvica, operite ih, nemojte ih ljuštiti, poprečno isecite na panjiće dužine oko 4.5-5 cm.
2. Izvadite unutrašnjost, ostavite malo po ivicama i na dnu, posolite, pospite maslinovim uljem i stavite u ugrejanu rernu na 200 stepeni na oko 25 minuta.
3. Za to vreme iseckajte luk i izvađenu unutrašnjost tikvica, a šargarepu, paradajz i beli luk oljuštite i izrendajte.
Stavite heljdu da se kuva prema uputstvi na pakovanju.
4. Ugrejte maslinovo ulje i prvo propržite luk dok ne dobije lepu boju, nakon toga stavite drugo povrće i kuvajte još 3-4 minuta. Dodajte mleveno meso i malo vode i mešajte dok ne dobijete mrvice. Začinite solju, peršunom, biberom, alevom papriko i majčinom dušicom.
5. Polugotove punjene tikvice izvadite iz rerne.
6. Pomešajte mleveno meso sa kuvanom i oceđenom heljdom i sa ovim nadevom napunite panjiće. Vratite ponovo u rernu na oko 15 minuta.
Servirajte punjene tikvice sa mlevenim mesom i heljdom tople!
Prijatno!