Način pripreme
U posudi prosejte brašno sa prstohvatom soli. Dodajte 1 žumance, 6 supenih kašika hladne vode i 90 g hladnog kravljeg maslaca, isečenog na male komade.
Zamesite meko testo. Uvijte testo u streč foliju i stavite u frižider na jedan sat.
Na brašnom posutoj radnoj površini od ohlađenog testa razvucite veliki pravougaonik. Uz pomoć oklagije prebacite u pleh prečnika 11/35 cm.
Testo je veoma elastično i radi se dobro sa njim. Nakon što se ispeče ima ukus slanih krekera i veoma je hrskavo.
Oblikujte visoke ivice, pritisnite ka ivicama da napravite oblik pleha. Izbušite dno viljuškom.
Pecite koru na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne dobije lepu boju. U testu nema sastojaka za nadolaženje i ne diže se prilikom pečenja, zato nema potrebe da ga pritiskamo ni sa čim da bi se stvorilo oklop od testa.
Izvadite pleh iz rerne, oslobodite pečeni kalup i ostavite da se ohladi na rešetku.
Ukrasite kriškama marinirane artičoke, maslinama, ljutim malim paradajz-paprikama sa tunjevinom, malom mocarelom, lisitćima tanko isečene pršute krudo ili čajnom, kiselim lukom.
Neka vam je slatko!