Način pripreme
U velikoj posudi dugo mutimo jaja žicom. Sipamo u njih smeđi kristal šećer, kiselo mleko sa sodom, vanilu, kakao, rogač i nerafinisano suncokretovo ulje i nakon toga dobro pomešamo da se sastojci pomešaju.
Postepeno dodajemo integralno brašno. Poslednji sastojak su jabuke, oljuštimo ih i izrendamo krupnije (treba nam 1 šolja ne zbijeno napunjena) i dodajemo ih u posudu u druge sastojke za kolač.
Namažemo pleh prečnika oko 30 cm nerafinisanim suncokretovim uljem i pospemo brašno po celom dnu. Pečemo na 180 stepeni oko 35 minuta dok ne bude gotovo. Dok je naš integralni kolač u rerni, pripremamo kakao glazuru, u šerpi pomešamo kakao, rogač, smeđi kristal šećer, nerafinisano suncokretovo ulje i vodu.
Stavljamo na vatru i neprestano mešamo, kad provri, držimo još 1-2 minuta i ostavljam oda strane da se ohladi ( dok se hladi, sam od sebe se zgusne).
Čim kolač bude gotov, isečemo oblik srca (možemo ocrtati na kartonu šablon u obliku srca). Vadimo ivice oko, a samo srce pažljivo vadimo iz pleha i stavljamo na tacnu na kojoj ćemo servirati.
Namažemo ravnomeran sloj kakao glazure - po celoj gornjoj površini (nije potrebno sa strane). Ukrašavamo orasima po ivicama ocrtanog kalupa i u sredini. Lepo je da odstoji bar nekoliko sati (može čak i jedan dan), ali možemo servirati i odmah.
Ukoliko ne pripremamo ukusan kolač za specijalu priliku i nije potrebno da sečemo neki oblik, onda dok je još u plehu, nakon što izvadimo iz rerne, prleivamo i rasporedimo ravnomerno glazuru odozgo, tako ostavljamo da odstoji.
Odličan kolač sa jabukama i kakao glazurom za Dan zaljubljenih.
Komentari