Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Čokoladni kolač sa kremom od ruma

Čokoladni kolač sa kremom od ruma

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Čokoladni kolač sa kremom od ruma3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Aromatičan, ukusan - idealan čokoladni kolač sa kremom od ruma"

Potrebni sastojci

  • za keks smesu
  • brašno - 300 g
  • šećer - 200 g
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 100 ml
  • sveže mleko - 100 ml
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kakao - 50 g
  • so - prstohvat
  • za krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - 80 g
  • brašno - 60 h
  • rum - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo krem. U malu šerpu sipamo sveže mleko, dodajemo šećer i brašno i stavljamo posudu na umerenu vatru.

Počinjemo odmah da mešamo dok se krem ne zgusne. Skidamo sa vatre i dodajemo 3 supene kašike ruma.

Ostavljamo krem sa rumom da se ohladi, s vremena na vreme mešamo da se ne stvori korica odozgo.

U posudi prosejemo brašno sa prstohvatom soli, brašnom i kakaom.

U drugoj posudi umutimo jaja sa šećerom uz pomoć miksera 5-6 minuta. Sipamo sveže mleko i ulje i počinjemo u porcijama da dodajemo od suve smese dok ne upije svo brašno.

Podelimo smesu na dva jednaka dela. Namažemo i pospemo brašnom kalup. Sipamo polovinu smese. Odozgo kašikom rasporeidmo krem i sipamo drugi deo smese za čokoladni kolač.

Pečemo kolač na 170 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom oko 35 minuta.

Probamo da li je gotovo uz pomoć drvenog štapića. Pečeni kolač okrenemo na rešetku i posipamo šećerom u prahu.

Sačekamo da se čokoladni kolač sa kremom od ruma potpuno ohladi pre sečenja.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: