Način pripreme
Pripremite vrstu tempure sa umućenim belancem, umućenim na tečnu penu, vodom i brašnom sa prstohvatom soli. Kaša treba da bude gusta, ali ne previše.
Smesu za pohovanje ostavljamo u frižideru, da bude mnogo hladna kada dođe vreme za njeno korišćenje.
Tikvicu operemo i tanko isečemo, skoro na poluprovidne kružiće. Da bi bili jednaki i ravnomerni, dobro je da koristimo specijalan uređaj za sećenje, pošto ljudska ruka nije toliko precizna.
Ulje dobro ugrevamo na umerenoj/jakoj vatri, kod mene stepen ispod maksimalnog.
Ledenu smesu za pohovanje vadimo iz frižidera i ako se zgusnula u nju stavljamo kockicu leda - on će je u isto vreme održavati hladnom i razrediće je. Ako pravite duplu količinu, vreme prženja je veće, zato u tom slučaju posudu stavite u vodu sa kockicama leda da se ne greje.
Krugove tikvice potopite u tempuru i pržite dok ne postane zlatna u ugrejanom ulju. Smesa je hrskava, a povrće unutra ostaje sveže.
Gotove pohovane tikvice izvadite na ubrus da se ocedi višak masti. Nemojte stavljati u gomilicama, da ne omekša smesa za pohovanje.
Pripremite sos, pomešajte i dobro promešajte sve navedene sastojke. Beli luk dodajte iseckan ili izgnječen na pastu, izvadite klicu u sredini, da ne bude mnogo jak i ljut.
Tikvice u tempuri od belanca servirajte dok su još tople sa mlečnim sosom.
Prijatno!