Način pripreme
1. Očistite pačetinu magre od suvišnih površinskih kožica i masnoća. Magre predstavlja pačiji file sa kožom, obično dosta debelom, zbog potkožnog sloja masti.
2. Lepo posolite samo sa strane kože, tako se pomaže prilikom kuvanja da se brže odvoji ta mast. Napravite romboidne proreze po njoj, bez stizanja do mesa. Time ćete još više olakšati sami proces.
3. Uključite rernu da se zagreje do 200 stepeni. Magre sa obe strane natrljajte majčinom dušicom i biberom i zapecite sa obe strane dok se ne dobije zlatasta boja, počinjući prvo od strane gde je koža. Ako ispušta dosta pačije masti, pokupite je kašičicom iz tiganja. Isceđenu pačiju mast možete koristiti za različita jela.
4. Dobro zapečen komad mesa uvijte u aluminijumsku foliju, stavite u tepsiju i ubacite u zagrejanu rernu.
Pecite do željenog stepena - za alangle je dovoljno 10 minuta, 15-20 minuta za medium i malo više za potpuno pečeno meso bez rozikastih nota. Imajte u vidu da duga termička obrada isušuje meso divljači, u koje spada pačetina, zato je uvek bolje da ostavite da unutra bude roze boje.
Nakon 10- 15 minuta možete da rasečete i da proverite.
5. Kada izvadite iz rerne ostavite još 3-4 minute uvijeno u foliju. Za to vreme znajte da će nastaviti da se kuva.
6. Dok se sprema pačetina, napravite sos, koji brzo bude gotov.
Da biste ga napravili, zapržite luk šalot sa malo soli i šećera - dok ne omekne. Stavite pavlaku i guščiju džigericu u komadićima. On će se istopiti skoro pa odmah. Umesto sveže pačije džigerice možete koristiti i istu gramažu paštete od guske ili pačiju džigericu - mikuit.
7. Sos začinite biberom i soli i po želji pasirajte do željne konzistencije.
8. Poslužite pačetinnu magare, isečenu na komade, prelivenu aromatičnim sosem Foa gra (možete i prosto da ga stavite sa strane u posudicu).
Prijatno!