Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Pečena ćurka»Pečena ćurka (kokoška) sa kestenima i jabukama

Pečena ćurka (kokoška) sa kestenima i jabukama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Pečena ćurka (kokoška) sa kestenima i jabukama
Fotografije: marcheva14
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
190 min.
Porcije
8
"Poslužite pečenu ćurku ili kokošku sa kestenima i jabukama u centru praznične trpeze, jer je njeno mestu upravo tamo"

Potrebni sastojci

  • ćurka - oko 3 kg (ili veća kokoška)
  • crveni luk - 1 srednja glavica
  • majčina dušica - 3 prstohvata
  • celer - 1/2 struka
  • slanina - 100 g
  • crvene jabuke - 1 komad, veća
  • beli luk - 1 čen
  • kesten - 2 šake (teglica)
  • bujon - 1 kocka od povrća
  • maslac - 50 g + dodatnih 50 g u komadićima
  • konjak - 50 ml, kvalitetan
  • biber - 1/2 kašičice
  • so - oko 1 kašičice
  • maslinovo ulje - za premazivanje kokoške (ćurke)
  • pomarandže - 1 režanj
  • ruzmarin - 2 grančice
  • aluminijumska folija
  • prilog
  • crvene jabuke - 4 komada, veće
  • šećer - 2 kašičice
  • maslac - 70 g
  • med - 1 kašika
  • so - po ukusu
  • biber - 1/2 kašičice
  • ruzmarin - grančica
  • konjak - 70 ml, kvalitetan
  • sok od pomarandže - od jedne pomarandže
  • sirće balzamiko - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U ovom receptu možete da koristite ćurku ili veću kokošku od oko 2, 5 kg. Izaberite manje kestenje, ima ih i u prodavnicama u teglicama - spremni su za kuvanje.

Kokošku (ćurku) očistite od perja, ako ga ima. Najbolje je iskoristiti plamen.

Operite ćurku pod tekućom vodom i prosušite je sa svih strana ubrusom. Pažljivo uvucite prste između kožice i mesa u predelu leđa, kako bi napravili prostor. Ovaj prostor popunite komadićima maslaca. Ostavite po strani.

U tiganju, na umerenoj temperaturi, ugrejte maslinovo ulje (oko 1 kašike), dodajte sitno naseckani luk i ostavite ga da se lagano karamelizuje, pa dodajte i sitno iseckani celer. Pospite majčinom dušicom i ostavite na umerenoj vatri oko minut-dva.

Dodajte slaninu isečenu na kockice i sačekajte da se dobro isprži dok ne porumeni, uz povremeno mešanje.

Jabuku očistite od semenki, nemojte je ljuštiti i nasecite je na kockice, pa je dodajte u tiganj. Promešajte i sačekajte da potamni, pa dodajte na listiće naseckani beli luk i na kraju dodajte kesten.

Mešajte oko 2-3 minuta, pa dodajte izmrvljenu kocku za bujon od povrća, promešajte da se začin rasporedi i dodajte maslac. Ostavite da se dinsta uz povremeno mešanje. Na kraju dodajte konjak, flambirajte i ostavite dok se plamen ne izgubi. Skinite sa vatre. Smesa za nadev je gotova.

Ćurku ili kokošku posolite spolja i iznutra i začinite biberom. Dodajte malo maslinovog ulja i dobro ga rasporedite po kožici.

Unutrašnjost ćurke napunite nadevom i zatvorite otvor kolutom pomarandže. Vežite batake kanapom, tako da zatvorite dodatno otvor.

Celu ćurku (kokošku) umotajte u papir za pečenje. Preko svega stavite aluminijumsku foliju. Postavite rešetku u plah za pečenje, pa preko rešetke postavite ćurku.

Pecite na 170-180 stepeni ko 2, 2 i po sata.

Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Nakon toga odstranite foliju i papir za pečenje. U papiru za pečenje će ostati sok od pečenja.

Pažljivo ga sipajte u tiganj, dodajte sok od jedne pomarandže, sirće balzamiko, malo bibera, ako ima potrebe, dodajte malo soli i ostavite da smesa provri. Nakon toga smesu skinite, procedite i sipajte u posudu za sos. Sos za pečenu ćurku je gotov.

Garnirung

Jabuke očistite samo od semenki, nemojte ih ljuštiti. Nasecite ih na deblje kriške.

Stavite jabuke u vreo tiganj i zapecite ih, dok se ne formiraju braonkaste mrlje.

Dodajte šećer, promešajte i ostavite da se karamelizira, pa dodajte med. Posolite i dodajte biber sa grančicom ruzmarina. Promešajte da tečnost obuhvati komade jabuke. Dodajte maslac, ostavite da se istopi, pa dodajte konjak i flambirajte.

Poslužite na odgovarajućem tanjiru - u sredinu stavite pečenu ćurku, a sa strane rasporedite jabuke.

Pečena ćurka sa kestenima i jabukama se poslužuje sa sosom po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: