Retro pamuk kiflice sa slatkom

17/04/2020
"Retro pamuk kiflice sa slatkom - dajte ih ovamo"
Priprema40 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno100 min.
Porcije22
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano245
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • šećer - 3 supene kašike
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • so - 1 prstohvat
  • kravlji maslac - 2 supene kašike
  • brašno - 600 g
  • marmelada - domaća, za nadev po izboru
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte mleko na vatri. Ne treba da bude previše toplo, nego mlako.

U posudu sipamo mleko i u njega dodajemo šećer, kvasac i nekoliko kašika brašna. Ako ste odlučili da koristite recept za pamuk kiflice, a ne želite da nadev bude slan, onda smanjite količinu šećera. Promešajte smesu i ostavite sa strane.

U plehu prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini. Maslac rastopite na pari i sipajte u udubljenje od brašna. Red je da dodate i smesu od mleka i kvasac.

Počnite da mešate smesu, postepeno uzimajte od brašna. U početku koristite viljušku, čim počne da postaje gušće, biće vam lakše da nastavite rukama. Umešeno testo za kiflice treba da bude meko i da se ne lepi. Ako nije tako, dodajte još malo brašna, ali nemojte preterivati.

Ostavite testo da stoji desetak minuta.

Prirpemite mesto za razvlačenje. Prethodno brašnom pospite sto (poglodu) i oklagiju. Tako se neće lepiti.

Testo podelite na četiri dela. Razvucite svaki na što je moguće tanak krug. Uz pomoć noža podelite listove na trouglove. Uzmite ivice svakog parčea i vucite sa obe strane. To će vam pomoći da lakše uvijate kiflice sa slatkom.

U sredini širokog dela stavite po 1 kašičicu slatka. Dva kraja osnove (koje smo rašilili tako što smo ih vukli) ukrstite u sredini iznad nadeva, pritiskajte lagano da se zalepite testo iznad slatkog.

Uvijte u rolat i tako dobijate kiflice.

Oblikovane kiflice poređajte na rastojanju jednu od druge u plehu, obloženim papirom za pečenje.

Ostavite na toplom da nadođu oko sat vremena. U ovoj etapi će se udvostručiti, imajte to u vidu.

Pre nego što stavite da se peku, namažite ih umućenim žumancem i kašičicom svežeg mleka.

Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Čim budu gotove, retro pamuk kiflice sa slatkom pospite šećerom u prahu.

Da biste posuli ravnomerno, koristite sito ili krupnijom cediljkom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar