Način pripreme
Ugrejte mleko na vatri. Ne treba da bude previše toplo, nego mlako.
U posudu sipamo mleko i u njega dodajemo šećer, kvasac i nekoliko kašika brašna. Ako ste odlučili da koristite recept za pamuk kiflice, a ne želite da nadev bude slan, onda smanjite količinu šećera. Promešajte smesu i ostavite sa strane.
U plehu prosejte brašno i dodajte prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini. Maslac rastopite na pari i sipajte u udubljenje od brašna. Red je da dodate i smesu od mleka i kvasac.
Počnite da mešate smesu, postepeno uzimajte od brašna. U početku koristite viljušku, čim počne da postaje gušće, biće vam lakše da nastavite rukama. Umešeno testo za kiflice treba da bude meko i da se ne lepi. Ako nije tako, dodajte još malo brašna, ali nemojte preterivati.
Ostavite testo da stoji desetak minuta.
Prirpemite mesto za razvlačenje. Prethodno brašnom pospite sto (poglodu) i oklagiju. Tako se neće lepiti.
Testo podelite na četiri dela. Razvucite svaki na što je moguće tanak krug. Uz pomoć noža podelite listove na trouglove. Uzmite ivice svakog parčea i vucite sa obe strane. To će vam pomoći da lakše uvijate kiflice sa slatkom.
U sredini širokog dela stavite po 1 kašičicu slatka. Dva kraja osnove (koje smo rašilili tako što smo ih vukli) ukrstite u sredini iznad nadeva, pritiskajte lagano da se zalepite testo iznad slatkog.
Uvijte u rolat i tako dobijate kiflice.
Oblikovane kiflice poređajte na rastojanju jednu od druge u plehu, obloženim papirom za pečenje.
Ostavite na toplom da nadođu oko sat vremena. U ovoj etapi će se udvostručiti, imajte to u vidu.
Pre nego što stavite da se peku, namažite ih umućenim žumancem i kašičicom svežeg mleka.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Čim budu gotove, retro pamuk kiflice sa slatkom pospite šećerom u prahu.
Da biste posuli ravnomerno, koristite sito ili krupnijom cediljkom.