Način pripreme
Ukusnu slatku pitu pečemo u maloj okrugloj tepsiji prečnika otprilike 25 cm.
Dno i stranice tepsije premažemo nerafinisanim suncokretovim uljem (hladno presovano nerafinisano suncokretovo ulje) silikonskom četkicom.
Kore gužvamo u oblik harmonike i jednu po jednu ih ređamo u krug kao što je ruža - ravnomerno rasporedimo. Površinu nagužvanih kora ponovo premažemo nerafinisanim suncokretovim uljem.
Blago ih prepržimo da se dobije zlatkasta boja prema rerni - otprilike 10-15 minuta na 180 stepeni.
Za to vreme u posudi umutimo mlečni preliv. Prvo, umutimo jaje viljuškom ili poslastičarskom metalnom žicom za mućenje. Sipamo 1 šoljicu kiselog mleka, u kojoj smo prethodno umutili pola kašičice sode bikarbone. Dodajemo smeđi kristal šećer od trske, 2 kapljice tečne vanile (ne više, da ne bi dominirala), i pažljivo promešamo.
Iz rerne izvadimo tepsiju sa ispečenim zlatkastim korama. Ravnomerno pospemo usitnjenim kravljim sirom i odozgo prelijemo /kašikom sipamo mlečni preliv, trudeći se da sipamo i na krajeve kruga.
Pečemo u rerni na 180 stepeni otprilike 25 minuta (odozgo i odozdo) dok se ne dobije zlatkasta boja.
Za to vreme pravimo sirup, tako što kuvamo uz neprestano mešanje otprilike 10-15 minuta - pola šolje vode sa pola šolje šećera.
Na kraju dodajemo 1-2 kapljice tečne vanile. Skidamo sa ringle i ostavljamo da se blago ohladi.
Sečemo već ispečenu pitu na osam trouglova i ravnomerno prelivamo šećernim sirupom.
Prelivenu pitu sa sirom ostavljamo da odstoji nekoliko sati kako bi se kore natopile.
Ukusna zlatkasta prelivena pita sa sirom, svojim nezaboravnim, bogatim slatko-slanim ukusom je pogodna za poslepodnevnu užinu, kao i za posluženje gostima!
Neverovatno ukusno!