Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Moja prelivena pita sa sirom

Moja prelivena pita sa sirom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Moja prelivena pita sa sirom17 / 17
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Neobična prelivena pita sa sirom - svi ukućani je obožavaju"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - ½ pakovanja (6 komada)
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 1 šoljica za kafu
  • kravlji sir - 2/3 šolje, usitnjeni
  • soda bikarbona - ½ kašičice
  • smeđi šećer - 1 šoljica za kafu
  • tečna vanila - 2 kapljice
  • nerafinisano suncokretovo ulje - za premazivanje
  • Za sirup
  • šećer - ½ šolje
  • voda - ½ šolje
  • tečna vanila - 1 - 2 kapljice
* merne jedinice

Način pripreme

Ukusnu slatku pitu pečemo u maloj okrugloj tepsiji prečnika otprilike 25 cm.

Dno i stranice tepsije premažemo nerafinisanim suncokretovim uljem (hladno presovano nerafinisano suncokretovo ulje) silikonskom četkicom.

Kore gužvamo u oblik harmonike i jednu po jednu ih ređamo u krug kao što je ruža - ravnomerno rasporedimo. Površinu nagužvanih kora ponovo premažemo nerafinisanim suncokretovim uljem.

Blago ih prepržimo da se dobije zlatkasta boja prema rerni - otprilike 10-15 minuta na 180 stepeni.

Za to vreme u posudi umutimo mlečni preliv. Prvo, umutimo jaje viljuškom ili poslastičarskom metalnom žicom za mućenje. Sipamo 1 šoljicu kiselog mleka, u kojoj smo prethodno umutili pola kašičice sode bikarbone. Dodajemo smeđi kristal šećer od trske, 2 kapljice tečne vanile (ne više, da ne bi dominirala), i pažljivo promešamo.

Iz rerne izvadimo tepsiju sa ispečenim zlatkastim korama. Ravnomerno pospemo usitnjenim kravljim sirom i odozgo prelijemo /kašikom sipamo mlečni preliv, trudeći se da sipamo i na krajeve kruga.

Pečemo u rerni na 180 stepeni otprilike 25 minuta (odozgo i odozdo) dok se ne dobije zlatkasta boja.

Za to vreme pravimo sirup, tako što kuvamo uz neprestano mešanje otprilike 10-15 minuta - pola šolje vode sa pola šolje šećera.

Na kraju dodajemo 1-2 kapljice tečne vanile. Skidamo sa ringle i ostavljamo da se blago ohladi.

Sečemo već ispečenu pitu na osam trouglova i ravnomerno prelivamo šećernim sirupom.

Prelivenu pitu sa sirom ostavljamo da odstoji nekoliko sati kako bi se kore natopile.

Ukusna zlatkasta prelivena pita sa sirom, svojim nezaboravnim, bogatim slatko-slanim ukusom je pogodna za poslepodnevnu užinu, kao i za posluženje gostima!

Neverovatno ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: