Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Vegan čokoladna torta (Improvizacija prema receptu Silvene Rou)

Vegan čokoladna torta (Improvizacija prema receptu Silvene Rou)

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
245551k71
Vegan čokoladna torta (Improvizacija prema receptu Silvene Rou)
Fotografije: Velichka Shtarbanova
6 / 7
11/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Stvaraš, improvizuješ i kada je rezultat ovako ukusan, zaslužuješ pohvale od svih"

Potrebni sastojci

  • suvi sastojci za koru
  • brašno - 1 šolja, puna
  • prašak za pecivo - 1 kesica.
  • soda bikarbona - 1 ravna kašičica
  • kakao - 3 kašičice
  • vlažni sastojci za koru
  • avokado - 2 komada
  • kokosovo ulje - 1 šoljica (oko 130g)
  • voda - 1 šolja, puna do vrha
  • ekstrakt vanile
  • za ganaš
  • crna čokolada - 200 g (najmanje 60% kakaa)
  • kokosovo ulje - 100 g
  • ekstrakt vanile
  • sirup od smeđeg pirinča - 250 g
  • smeđi šećer - 300 g
  • so - prstohvat
  • za ukrašavanje torte
  • kokice - 0, 50 g
  • masnoća za kokice - oko 1 kašike
  • smeđi šećer - 4 kašike
  • kokosovo ulje - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Kora

U dubokoj posudi promešajte suve sastojke za koru - brašno, prašak za pecivo, sodu i kakao.

U drugu posudu stavite vlažne sastojke - vodu, kokosovo ulje, meso dva avokada i ekstrakt vanile. Smesu dobro ispasirajte.

Promešajte vlažne i suve sastojke, pažljivo mešajući silikonskom špatulom.

Za pečenje možete koristiti veliki pravougaoni pleh ili 3 mala kalupa za kore, kako je u originalnom receptu Silvene Rou. Na dno posuda za pečenje stavite papir za pečenje, sipajte smesu i poravnajte je.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 11-13 minuta. Proveravajte čačkalicom.

Kakao koru izvadite iz rerne da se ohladi. Ako ste pekli jednu koru, nakon hlađenja je prececite na pola na dve ravne kore.

Ganaš:

U kaseroli, na pari, istopite malo od kokosovog ulja i čokoladu. Pazite da ne zagori i zbog toga mešajte neprekidno.

U posudi promešajte smeđi šećer, ekstrakt vanile, prstohvat soli i kokosovo ulje. Promešajte mikserom. U tankom mlazu dodajte sirup od braon pirinča. Mlaz treba da bude tanak, kako bi ganaš bio vazdušast i lagan i kako ne bi bio previše tečan. Pažljivo dodajte i istopljenu čokoladu zajedno sa sirupom od braon pirinča.

Ganaš mutite do onog momenta kada prestane da se oseća krckanje šećera.

Na tanjir za tortu stavite jednu koru i premažite je ganašom. Postavite drugu koru i preko nje rasporedite drugu polovinu ganaša. Ako imate tri kore, ganaš podelite u tri dela.

Pripremite kokice od kukuruza kokičara na standardni način.

U kaseroli pripremite karamel od braon šećera i malo kokosovog ulja. Topli karamel sipajte preko kokica i promešajte kašikom, kako bi se karamel rasporedio pravilno. Ostavite da se kokice lagano prohlade, izlomite i komadima pokrijte čokoladnu tortu.

Dobro je da ova vegan torta odstoji nekoliko sati na hladnom mestu pre konzumiranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: