Način pripreme
Rastvorite kvasac u mlakoj vodi, dodajte šećer i promešajte, ostavite 10 minuta na toplom da se aktivira (nadođe).
Nakon toga dodajte ulje, jaja, postepeno dodajte prosejano brašno, pomešano sa olju, zamesite meko testo. Stavite testo u posudu, uvijte i ostavite sa strane na 15 minuta.
Na brašnom posutoj radnoj površini premesite testo i podelite na 12 jednakih loptica. Uz pomoć oklagije razvucite svaku lopticu na tanku koru veličine tacne.
Svaku koru namažite rastopljenim maslacem, pospite mrvljenim sirom i stavite jednu na drugu, prstima pritisnite lagano i otvarajte svaku sledeđu stavljenu koru.
Masnu pogaču stavite u pleh, namazan maslacem prečnika 30 cm i prstima vucite da dođe do ivice pleha.
Nožem isecite masnu pitu na male romboide ili kockice, uvijte streč folijom i ostavite da stoji 15 minuta.
Nakon toga penjurliju namažite umućenim kiselim mlekom i pospite susamom.
Stavite pleh u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta dok ne dobije zlatnobraon boju.
Jednostavna isečena masna pogača sa sirom je gotova.