Način pripreme
Za pohovanje preferiramo meso ćurećih bataka, zato što je sočnije za razliku od ptičijih grudi.
Očistimo ih od kostiju i odvojimo kožu, žiice i opne.
Isečemo ga na manje komade, kako ne bi ostali sirovi tokom pečnja, jer je ćureće meso žilavije od pilećeg.
Isečeno meso dobro osušimo ubrusom.
Sve sastojke za začinjavanje pomešamo u posudi kako bi se ravnomerno rasporedili.
Dodajemo i majonez, koji ih čini mekanijim i sočnim.
Dodajemo isečene ćureće zalogaje i dobro promešamo.
Posudu prekrivamo folijom za sveže čuvanje i stavljamo je u frižider na 24 sata kako bi se marinirali.
Za pohovanje dobro umutimo prvo jaja. Dodajemo brašno, prethodno pomešano sa praškom za pecivo, so i beli luk u prahu.
Za dobro pohovanje tečnost, koju dodajemo u njega (pivo ili gaziranu vodu) treba da bude ledeno hladna.
Smesa treba da bude konzistencije gustog testa za palačinke.
Komade ćurećeg mesa potapamo u kukuruzno brašno, u pohovanje, nakon čega uvaljamo u prezle.
Stavljamo ih u dobro zagrejanu biljnu mast i pržimo dok ne porumene.
Pohovane zalogaje vadimo na poslužavnik, obložen ubrusom, koji će upiti višak masnoće.
Serviramo aromatične pohovane ćureće zalogaje sa mlečnim sosem sa belim lukom, hladnim pivom i dobrim raspoloženjem.
Ono čuva svoje kvalitete ukusa i kada je posluženo kao hladno predjelo.