Način pripreme
U maloj šerpi skuvamo pola šolje opranog bulgura u šolji i po vode, sa ½ kašičice fine himalajske soli, prstohvatom bibera i nerafinisanim suncokretovim uljem.
Kada je zrnce skuvano, sklanjamo sa vatre i ostavljamo bez poklopca da upije vodu i da se ohladi.
U duboku posudu sipamo 1 šolju leblebija - prethodno skuvanih ili iz tegle (isceđenih), skuvan i ohlađen bulgur, sitno iseckan 1 čen belog luka, 1 malu glavicu starog luka, ½ vezice peršuna - bez drški, nekoliko pera mladog luka i beli luk.
Sameljemo sastojke pasatorom da se dobije lagano zrnasta konzistencije - ne pravimo pire od njih.
Odjednom sipamo sve začine: 1 i ½ kašičicu himalajske soli, ½ ravne kašičice aleve paprike, ½ kašičice mlevenog crnog bibera, ½ ravne kašičice kumina, ½ ravne kašičice kurkume, 2-3 prstohvata mlenenih semenki korijandera, 3 prstohvata đumbira u prahu i ½ kašičice smeđeg šećera. Dodajemo otprilike 1 supenu kašiku suncokretovog ulja - nerafinisano suncokretovo ulje i promešamo velikom kašikom.
Postepeno sipamo kukuruzno brašno u smesu, pazeći da se mešajući ravnomerno usvoji.
Rukom oblikujemo falafele, tako što za jedan uzimamo otprilike 1 supenu kašiku promešane pripremljene smese. Dobija se otprilike 23 komada falafela sa bulgurom.
Pržimo ih na malo masti - nerafinisano suncokretovo ulje, u tiganju sa nelepećim premazom dok se ne dobije zlatkasta korica sa obe strane.
Gotovi čekaju ostale u dubokom tanjiru, poklopljeni kako bi ostali topli i sočni.
Poslužujemo vrhunske zlatne veganske falafele sa bulgurom i belim lukom tople sa tahini sosem od belog luka i sa limunom!
Neobično ukusno!