Način pripreme
Umesimo testo tako što u duboku posudu stavimo mleko, vodu, 1 supenu kašiku šećera, kvasac i 1 punu supenu kašiku brašna, lepo promešamo metalnom žicom za mućenje da nema grudvica od brašna i ostavljamo na 5-10 minuta.
Nakon toga dodajemo so i ulje, počinjemo da dodajemo brašno i mesimo 5-10 minuta. Testo treba da bude meko. Ostavljamo u posudi i prekrivamo streč folijom ili najlon kesom i krpom i ostavljamo na toplom da naraste 30-40 minuta.
Nakon toga posipamo mesto gde ćemo lagano s brašnom oblikovati čamce od testa i ponovo premesimo testo. Ako želimo manje pide/čamce, od ovog testa izlazi 24 komada.
Kada testo podelimo na 24 lopte, nabrašnimo ruke ili oklagijom razvijamo blagu elipsu, stavljamo sir i odozgo izrendani kačkavalj.
Sa obe strane zatvaramu elipsu i krajeve lepo pritisnemo da se ne bi otvorile.
Pokrivamo i ostavljamo na još 30 minuta.
Nakon toga premazujemo žumancem i pečemo ukusne turske pice na papiru za pečenje ili u nauljenoj tepsiji u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Nejlepše se peku na papiru za pečenje direktno na roštilju rerne. Nekoliko puta se peku jer ima dosta komada pidea sa kačkavaljem i sirom (Peynirli ve kaşarlı pide).
Kada izvadimo iz rerne, po želji možemo da premažemo maslacem.