Način pripreme
Blago ugrejte mleko i istopite kvasac i šećer u njemu. Prosejte brašno sa prstohvatom soli. U njega dodajte jaje, vanilu i izrendanu koru limuna. Sipajte sveže mleko.
Počnite da mesite, tako što s vremena na vreme dodajete omekšali kravlji maslac. Umešeno testo stavite u posudu, prekrijte komadom najlon kese i krpom. Rernu zagrejte na 50 stepeni, isključite je i stavite posudu sa testom.
Dok testo raste, napravite ukusni krem od vanile. U šerpu sipajte sveže mleko, dodajte šećer, brašno, žumanca. Stavite posudu na ringlu i mešajte dok se krem ne zgusne.
Aromatizujte s dve kesice vanile i ohladite. Podelite naraslo testo na dva jednaka dela. Razvijte ih u krug na nabrašnjenoj površini. Na jedan sipajte krem i po želji poređajte voće iz slatka od višanja ili iz kompota od višanja. Prekrijte drugim razvijenim listom.
Prebacite krem pitu u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ostavite ponovo da naraste 30 minuta, nakon toga premažite svežim mlekom, pospite šećernim granulama.
Pecite slatku pitu na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom otprilike 35 minuta ili dok se ne dobije prijatna boja.
Sačekajte da se krem pita sa kremom od vanile u potpunosti ohladi, pre nego što je isečete.
Neka vam je slatko!