Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Klasičan paj od jabuka

Klasičan paj od jabuka

GalinaGalina
Početnik
3
Klasičan paj od jabuka
Fotografije: Julieta
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Parče paja od jabuke je sve što vam je potrebno da vratite dobro raspoloženje"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 300 g
  • jaja - 1 komad + 1 žumance za premazivanje
  • šećer - 100 g, može i smeđi
  • maslac - 200 g, hladan
  • so - 0, 5 kaičice
  • voda - 2 supene kašike, ledeno hladna
  • za nadev
  • jabuke - 8 komada, zrele
  • šećer - 100 g
  • suvo grožđe - 60 g
  • cimet - 4 kašičice
  • skrob - 2 supene kašike
  • prezle - 60 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo potopite suvo grožđe u vodu na bar 15 minuta.

Prvi korak od recepta za naš klasični paj od jabuka je da napravimo testo sa maslacem za paj.

Napravite udubljenje u brašnu, dodajte jaja unutra, šećer, so i maslac, isečen na kockice prethodno, kao i vodu. Gnječite prstima i postepeno zamesite glatko testo.

Gotovo testo za paj uvijte u providnu foliju i stavite da stoji u frižideru na 30 minuta.

Jabuče očistite od semenki i oljuštite, možete koristiti i sa korom, vaš je izbor. Isecite na tanke kriške ili kockice. U velikoj posudi zajedno pomešajte jabuke sa šećerom, cimetom, skrobom, oceđenim suvim grožđem.

Testo sa maslacem izvadite iz frižidera i prvo odvojite do 1/3 od njega /ili manje/ da biste napravili rešetku odozgo.

Popsite brašnom radnu povšrinu i razvucite preostalo testo na debljinu od 2 mm.

Namažite maslacem kalup sa ivicama koje se skidaju /22 cm/ ili možete koristiti sprej sa uljem. Uz pomoć oklagije prebacite koru u pleh pažljivo oblikujte dno i ivice. Ako ima višak testa, odvojite ga nožem.

Na dno sipajte prezle, sipajte nadev od jabuka i dobro pritisnite.

Odozgo napravite standardnu rešetku za paj od jabuke, razvucite testo na brašnom posutoj radnoj površini i isecit trakice, svaka treba da bude oko 1.5 cm debela. Najlakše je sa nožem za picu.

Namažite završeni paj od jabuka umućenim žumancem sa malo mleka ili pavlake.

Stavite klasični paj od jabuka u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite oko 1 sat, ostavite da se ohladi, pospite po želji sa malo šećera u prahu i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: