Način pripreme
Stavljamo maslac u šrpu da se rastopi. U njega dodajemo rendanu šargarepu i nakon što se proprži dodajemo sitno iseckan luk. Kad luk dobije zlatnu boju, dodajemo bujon iz kuvanog pilećeg mesa.
Sipamo krompir i ostavljam oda vri dok ne omekša. Posle dodajemo pileće meso, iskidano ili isečeno na kockice, fidu i sitno iseckan paradajz. Ako je paradajz veći, možemo iseći samo pola.
Začinimo solju po ukusu i kuvamo još oko 10 minuta dok fida ne bude gotova. Nakon što pileća supa bude gotova, ostavljamo da se krčka na ringli i počinjemo sa zaprškom. U jednoj posudi umutimo mleko, žumanca i brašno, stavljamo ih na kratko na ringlu uz neprestano mešanje da ne zagori.
Posle prebacujemo 1/3 supe u posudu zajedno sa zaprškom lagano, a nako toga vraćamo ponovo u šerpu. Stavljamo samo žumanca, zato što ćemo je zapržiti toplu, u tom slučaju se belanca preseku laku. Posipamo sitno iseckanim peršunom.
Ovu zdravu supu je prirpemala moja omiljena baka i to je jedna uspomena iz detinjstva, nezaboravna, a ukus se uvek pamti! Ja stavljam file, zato što ne volim da supa bude mnogo masna, možemo dodati deo pileta po želji. Prijatno!