Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Pileća supa»Pileća supa sa krompirom i fidom

Pileća supa sa krompirom i fidom

Denitsa DimitrovaDenitsa Dimitrova
Početnik
422
Pileća supa sa krompirom i fidom
Fotografije: Stoevmobile
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Pileća supa sa krompirom i fidom - tanjir sreće"

Potrebni sastojci

  • pileće meso - 500 g, grudi
  • krompir - 2 - 3 komada (ako je veći, 2 komada)
  • šargarepa - 1 komad
  • luk - 1 glavica
  • kravlji maslac - oko 50 g
  • fida
  • paradajz - 1 komad
  • so
  • biber
  • peršun
  • za zapršku
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • jaja - 2 komada (samo žumanca)
  • brašno - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Stavljamo maslac u šrpu da se rastopi. U njega dodajemo rendanu šargarepu i nakon što se proprži dodajemo sitno iseckan luk. Kad luk dobije zlatnu boju, dodajemo bujon iz kuvanog pilećeg mesa.

Sipamo krompir i ostavljam oda vri dok ne omekša. Posle dodajemo pileće meso, iskidano ili isečeno na kockice, fidu i sitno iseckan paradajz. Ako je paradajz veći, možemo iseći samo pola.

Začinimo solju po ukusu i kuvamo još oko 10 minuta dok fida ne bude gotova. Nakon što pileća supa bude gotova, ostavljamo da se krčka na ringli i počinjemo sa zaprškom. U jednoj posudi umutimo mleko, žumanca i brašno, stavljamo ih na kratko na ringlu uz neprestano mešanje da ne zagori.

Posle prebacujemo 1/3 supe u posudu zajedno sa zaprškom lagano, a nako toga vraćamo ponovo u šerpu. Stavljamo samo žumanca, zato što ćemo je zapržiti toplu, u tom slučaju se belanca preseku laku. Posipamo sitno iseckanim peršunom.

Ovu zdravu supu je prirpemala moja omiljena baka i to je jedna uspomena iz detinjstva, nezaboravna, a ukus se uvek pamti! Ja stavljam file, zato što ne volim da supa bude mnogo masna, možemo dodati deo pileta po želji. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: