Način pripreme
Operemo svež ubrane listove - blitve, mladog luka, mirođije, nane i sitno ih iseckamo sitno. Pomešamo sa graškom iz tegle.
U posebnoj posuidi umutimo mlečnu smesu sa 1 belancem, kiselim mlekom, sodom, himalajskom soli, biberom, kuminom i čubrom.
Rasporedimo fine kore za pitu i svaku od njih sečemo na tri kratke trake.
Uziamo 1 traku, namažemo nerafinisanim suncokretovim uljem (uz pomoć silikonske četke) i zalepimo preko nje drugu. Namažemo sa nekoliko kašičica mlečne smese (1/8 dela od nje, pošto ćemo praviti 8 trouglova, posipamo sa 1 prstohvatom graška (i od njih 1/8 dela).
Savijamo trouglove, počinjemo od donjeg levog ugla i tako do kraja trake (ako ostane malo parče od kore na kraju - savijamo ga u trougao, tako da ne promeni oblik trouglaste pitice).
Pravimo ih brzo, da omekša i da možemo da ih premestimo u pleh, ravan pravougaoni (obložen papirom za pečenje ili namazan uljem) na rastojanju jedna od druge.
Namažemo odozgo žumancem uz pomoć silikonske četke. Pečemo na 200 stepeni oko 15-20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju odozgo i odozdo (ako nakon 15 minuta budu mnogo zapečeni odozgo, a odozdo svetli, možemo ih peći još 5 minuta samo sa donje strane).
Serviramo tople, tako će ostati mekane i hrskave.
Lagani slani trouglovi sa gotovim korama sa blitvom - koji daju sunčevu energiju, zbog svoje zlatne korice!
Veoma ukusno!