Rib eye steak

NevenaNevena
Početnik
1119
Rib eye steak3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
9 min.
Ukupno
24 min.
Porcije
1
"Da, govorimo o onome rib eye steak-u za kog svi kažu da je božanstveno ukusan, upravo o njemu govorimo"

Potrebni sastojci

  • rib eye steak - 1 komad, goveđi, debljine oko 3.5 cm
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • kravlji maslac - 1 kockica, kao pola kutije za šibice
  • ruzmarin - 1 stručak, svež
  • limun - 1/2
  • beli luk - 1 čen
* merne jedinice

Način pripreme

Pre nego što počnemo treba da uradimo 3 stvari:

- da zagrejemo gvozdeni gril tiganj od sirovog gvožđa na maksimalnu temperaturu na ringli 5 minuta;

- da uključimo aspiraotr, jer se prilikom kuvanja odvaja dosta masne pare;

- da uključimo rernu na 180-200 stepeni - za one koji više vole dobro ispečene odreske.

Posolimo rib eye steak solju i biberom i pospemo 1 supenom kašikom maslinovog ulja. Dobro razmažemo prstom i isto ponovimo i sa druge strane.

Stavljamo u zagrejani tiganj na minut i po i zavrtimo odrezak hvataljkom za pečenje na 90 stpeni sa iste strane kako bi se dobila karakteristična rešetka prilikom pečenja. Nakon još jedne i po minute okrećemo sa druge strane.

Dok se peče, odozgo lagano potapšemo stručkom svežeg ruzmarina, koji je veoma aromatičan i daje zadivljujući ukus odresku, posle na viljuški nabadamo pola čena belog luka i protrljajte meso, a nakon toga i maslacem.

Okrenemo ponovo za 90 stepeni i nastavljamo da tapkamo ruzmarinom. Stek je već ispečen, ali treba da se ispeče i sa tankih strana, kako bi imao završni izgled. Šipkom za pečenje se lepo uhvati i lepo se pritiska po svim bočnim mestima, koja nisu imala dodir sa tiganjem.

Za one koji vole dobro ispečen stek, sada je momenat da ga premeste u tiganj sa poklopcem i da ga stave u zagrejanu rernu na 3 minute.

Sos od pečenja se sipa u posudicu gde se dodaje 5-6 kapljica soka od limuna i promeša se. Po želji stek može da se iseče na žilijene pre serviranja i da se zalije sosem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: