Način pripreme
Pre nego što počnemo treba da uradimo 3 stvari:
- da zagrejemo gvozdeni gril tiganj od sirovog gvožđa na maksimalnu temperaturu na ringli 5 minuta;
- da uključimo aspiraotr, jer se prilikom kuvanja odvaja dosta masne pare;
- da uključimo rernu na 180-200 stepeni - za one koji više vole dobro ispečene odreske.
Posolimo rib eye steak solju i biberom i pospemo 1 supenom kašikom maslinovog ulja. Dobro razmažemo prstom i isto ponovimo i sa druge strane.
Stavljamo u zagrejani tiganj na minut i po i zavrtimo odrezak hvataljkom za pečenje na 90 stpeni sa iste strane kako bi se dobila karakteristična rešetka prilikom pečenja. Nakon još jedne i po minute okrećemo sa druge strane.
Dok se peče, odozgo lagano potapšemo stručkom svežeg ruzmarina, koji je veoma aromatičan i daje zadivljujući ukus odresku, posle na viljuški nabadamo pola čena belog luka i protrljajte meso, a nakon toga i maslacem.
Okrenemo ponovo za 90 stepeni i nastavljamo da tapkamo ruzmarinom. Stek je već ispečen, ali treba da se ispeče i sa tankih strana, kako bi imao završni izgled. Šipkom za pečenje se lepo uhvati i lepo se pritiska po svim bočnim mestima, koja nisu imala dodir sa tiganjem.
Za one koji vole dobro ispečen stek, sada je momenat da ga premeste u tiganj sa poklopcem i da ga stave u zagrejanu rernu na 3 minute.
Sos od pečenja se sipa u posudicu gde se dodaje 5-6 kapljica soka od limuna i promeša se. Po želji stek može da se iseče na žilijene pre serviranja i da se zalije sosem.