Torta Pavlova

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Torta Pavlova2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
6
"Raskošna torta - lagana i vazdušasta, kao i balerina, po kojoj je dobila ime"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 4 belanca na sobnoj temperaturi
  • šećer u prahu - 200 g
  • skrob - 1 kašika, kukuruzni
  • sirće - 1 kašičica, od pirinča ili sok od limuna
  • so - 1/4 kašičice
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • za ukras
  • slatka pavlaka - 200 ml, tečna
  • šećer u prahu - 1 kašika, puna + još za posipanje
  • voće - 500 g, jagode i maline
* merne jedinice

Način pripreme

U suvu i čistu posudu sipajte belanca, sirće i so. Umutite mikserom na velikoj brzini i čim dobijete mekani sneg, krenite sa dodavanjem po 1-2 kašike šećera u prahu uz pažljivo mućenje.

Kada dodate celu količinu šećera nastavite sa mućenjem oko 5 minuta. Treba da dobijete glatku, sjajnu i veoma gustu smesu. Dodajte skrob i miksujte pažljivo oko 10 sekundi.

Smesu koju ste dobili sipajte u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje. Formirajte krug od puslica prečnika 20 cm. Stavite ga da se peče na 130-140 stepeni oko 1 sat ili sat i 15 minuta, dok ne dobije sasvim lagano porumenelu koricu i mekanu i sočnu unutrašnjost. Ispečenu koru ostavite da se ohladi.

Umutite pavlaku sa šećerom u vazdušasti sneg, a možete da koristite i slatku pavlaku. Premažite koru obilno dobivenim šlagom i rasporedite očišćeno i dobro osušeno voće. Pospite odozgo sasvim malo šećera u prahu. Brzo jedite tortu Pavlova, jer ako previše stoji, kora postane mekana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: