Način pripreme
Za testo:
Zagrejte mleko i unjega sipajte kvasac, šećer i 3 kašike brašna. Promešajte i ostavite 5 minuta da se aktivira.
Nakon toga prosejte brašno u posudu, dodajte jaje, ulje, so, vanilin šećer, šećer sa ukusom limuna i smesu sa kvascem.
Promešajte i umesite mekano testo. Pokrijte ga folijom i ostavite ga 1 sat da naraste.
Podelite naraslo testo na 10 delova i od svakog dela napravite kiflicu, tako što prvo napravite loptu, razvucite je i umotajte urolat.
Poređajte kiflice u široki pleh pokriven papirom za pečenje i ostavite 30 minuta da narastu još malo.
Pecite vazdušaste kiflice u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta i pazite da se ne prepeku.
Za krem:
U 5 kašika mleka rastvorite skrob.
Preostalo mleko sipajte u šerpu i dodajte mu pavlaku i šećer. Prokuvajte i u tankom mlazu dodajte rastvoreni skrob. Mešajte neprekidno dok se smesa ne zgusne i sklonite sa vatre.
Kada se krem ohladi umutite ga 3-4 minuta mikserom i dodajte u njega prethodno nasečene jagode.
Presecite kifle na pola po dužini, donje polovine premažite kremom i poklopite gornjim polovinama.
Poređajte u tanjir i pospite šećerom u prahu mekane kiflice sa kremom od jagoda.
Poslužite ukusne kiflice kao doručak ili poslepodnevnu užinu.