Domaća vazdušasta pogača

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2k
42
258
29/06/2020
"Vazdušasta pogača za svaki dan i za praznike "
Priprema40 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno75 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano56
  • Pregledi tokom meseca46
  • Pregledi tokom sedmice7
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudi promešajte kiselo mleko i vodu, zajedno sa kvascem i šećerom.

Kvasac treba da se aktivira i zbog toga smesu ostavite na toplom mestu.

2. Za to vreme prosejte brašno i u njega dodajte so i prašak za pecivo. Napravite udubljenje u sredini brašna.

3. Kada je kvasac aktiviran, sipajte ga u brašno i dodajte ulje. Promešajte kašikom u početku, kako bi sjedinili sastojke, a nakon toga izvadite testo i umesite ga rukama.

4. Kada je testo gotovo, premažite ga uljem i ostavite ga na toplom mestu da naraste i odmori.

5. naraslo testo oblikujte u pogaču. Evo primera kako da napravite cvet:

Testo podelite na 7 jednakih delova. Brašnjavim rukama delove oblikujte u lopte. Uzmite tepsiju za pečenje pogače, premažite je uljem i pospite brašnom, da se pogača ne uhvati tokom pečenja.

Poređajte 6 lopti u tepsiju, a sredinu tepsije ostavite praznu.

Sedmu loptu testa podelite na dva dela. Jedan deo stavite u sredinu tepsije, a drugi deo razvijte oklagijom i nožem oblikujte listove.

Kada ste napravili ovaj cvet, premažite ga žumancem i pospite semenom maka i susamom (ili drugim, po želji).

6. Ostavite pogaču da ponovo naraste na toplom mestu, pokrivenu krpom.

7. Za to vreme uključite rernu na 160-170 stepeni da se zagreva.

Pecite pogaču 25-35 minuta na sredini rerne i pazite da ne pregori.

Proveravajte čačkalicom stepen pečenja pogače. Treba da bude suva, kada je zabodete u sredinu i tada je pogača gotova.

Domaća vazdušasta pogača je spremna!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar