Način pripreme
U većoj posudi sipajte mlaku vodu - 600 ml. U njoj se rastvara kvasac. Pustite ga da se aktivira.
Prosejte brašno u tepsiju. Pravi se udubljenje. U udubljenje se dodaju so i šećer, kiselo mleko i ulje. Umutite jaja, odvojite dva žumanca u malu posudu za premazivanje pogače.
Umesite meko testo, postepeno uzimajući brašno. Ostavlja se u pobrašnjenoj tepsiji. Zamotajte ga krpom i ostavite da naraste na toplom mestu.
Maslac se istopi. Naraslo testo za pogaču premesite i podelite ga na dva jednaka dela. Svaki od njih ee razvije u pravougaoni oblik. Premažite uljem i urolajte. Pripremite nauljeni pleh.
Rolati se iseku na komade od oko 4 centimetra i ređaju u pleh jedan pored drugog.
Ponovo pokrijte pleh krpom i ostavite pripremljenu pogaču da odstoji 30 minuta.
U odvojena žumanca dodajte 1 kašiku ulja i kapi sirćeta. Umutite smesu.
Pogača se premaže ovom smesom i posipa susamom i makom, naizmenično rešajući semenke.
Domaću pogaču pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Janija je gotova, pa i vazdušasta pogača za janiju - umačite i napadajte.