Način pripreme
1. U posudi promešajte kiselo mleko i vodu, zajedno sa kvascem i šećerom.
Kvasac treba da se aktivira i zbog toga smesu ostavite na toplom mestu.
2. Za to vreme prosejte brašno i u njega dodajte so i prašak za pecivo. Napravite udubljenje u sredini brašna.
3. Kada je kvasac aktiviran, sipajte ga u brašno i dodajte ulje. Promešajte kašikom u početku, kako bi sjedinili sastojke, a nakon toga izvadite testo i umesite ga rukama.
4. Kada je testo gotovo, premažite ga uljem i ostavite ga na toplom mestu da naraste i odmori.
5. naraslo testo oblikujte u pogaču. Evo primera kako da napravite cvet:
Testo podelite na 7 jednakih delova. Brašnjavim rukama delove oblikujte u lopte. Uzmite tepsiju za pečenje pogače, premažite je uljem i pospite brašnom, da se pogača ne uhvati tokom pečenja.
Poređajte 6 lopti u tepsiju, a sredinu tepsije ostavite praznu.
Sedmu loptu testa podelite na dva dela. Jedan deo stavite u sredinu tepsije, a drugi deo razvijte oklagijom i nožem oblikujte listove.
Kada ste napravili ovaj cvet, premažite ga žumancem i pospite semenom maka i susamom (ili drugim, po želji).
6. Ostavite pogaču da ponovo naraste na toplom mestu, pokrivenu krpom.
7. Za to vreme uključite rernu na 160-170 stepeni da se zagreva.
Pecite pogaču 25-35 minuta na sredini rerne i pazite da ne pregori.
Proveravajte čačkalicom stepen pečenja pogače. Treba da bude suva, kada je zabodete u sredinu i tada je pogača gotova.
Domaća vazdušasta pogača je spremna!