Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Domaća vazdušasta pogača

Domaća vazdušasta pogača

Veronika MihailovaVeronika Mihailova
Inovator
1001737045
Domaća vazdušasta pogača
Fotografije: Veronika Mihailova
2 / 3
29/06/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Vazdušasta pogača za svaki dan i za praznike"

Potrebni sastojci

  • voda - 300 ml
  • kiselo mleko - 300 g
  • brašno - 1 kg, tip 500
  • so - 1 kašika
  • šećer - 3 - 4 kašike
  • prašak za pecivo - 1 kesica od 15 g
  • ulje - 5 - 6 kašika
  • kvasac - 42 g
  • seme maka
  • susam
  • jaja - 1 žumanac
* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudi promešajte kiselo mleko i vodu, zajedno sa kvascem i šećerom.

Kvasac treba da se aktivira i zbog toga smesu ostavite na toplom mestu.

2. Za to vreme prosejte brašno i u njega dodajte so i prašak za pecivo. Napravite udubljenje u sredini brašna.

3. Kada je kvasac aktiviran, sipajte ga u brašno i dodajte ulje. Promešajte kašikom u početku, kako bi sjedinili sastojke, a nakon toga izvadite testo i umesite ga rukama.

4. Kada je testo gotovo, premažite ga uljem i ostavite ga na toplom mestu da naraste i odmori.

5. naraslo testo oblikujte u pogaču. Evo primera kako da napravite cvet:

Testo podelite na 7 jednakih delova. Brašnjavim rukama delove oblikujte u lopte. Uzmite tepsiju za pečenje pogače, premažite je uljem i pospite brašnom, da se pogača ne uhvati tokom pečenja.

Poređajte 6 lopti u tepsiju, a sredinu tepsije ostavite praznu.

Sedmu loptu testa podelite na dva dela. Jedan deo stavite u sredinu tepsije, a drugi deo razvijte oklagijom i nožem oblikujte listove.

Kada ste napravili ovaj cvet, premažite ga žumancem i pospite semenom maka i susamom (ili drugim, po želji).

6. Ostavite pogaču da ponovo naraste na toplom mestu, pokrivenu krpom.

7. Za to vreme uključite rernu na 160-170 stepeni da se zagreva.

Pecite pogaču 25-35 minuta na sredini rerne i pazite da ne pregori.

Proveravajte čačkalicom stepen pečenja pogače. Treba da bude suva, kada je zabodete u sredinu i tada je pogača gotova.

Domaća vazdušasta pogača je spremna!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: