Način pripreme
Nudim vam recept za vazdušastu pogaču od moje majke koja sprema prema dedinom receptu, iz njegove sopstvene pekare i koja prisustvuje na svakom porodičnom prazniku. Deca u porodici obožavaju ovu pogaču!
Mesimo meko testo od gore navedenih sastojaka tako što prvo izmrvimo kvasac u toplo sveže mleko sa šećerom. Sipamo brašno u tepsiju ili na čistu radnu površinu.
Pravimo udubljenje u brašnu, posipamo solju po kraju i samo po brašnu, sipamo mleko sa kvascem, jajima, kiselim mlekom i počinjemo da mešamo rukama smesu da se formira testo. Mesimo meko testo.
Testo delimo na dva dela. Razvijamo testo u 2 debele kore, obilno premazujemo maslacem i posipamo izmrvljenim sirom. Uvijamo u rolat.
Možete da napravite nadev u kojem ćemo pomešati izmrvljeni sir sa 2 jaja.
Nakon toga uvijamo u rolat. Razvijamo prvi deo u pravougaonu koru otprilike 30 cm, obilno premazujemo maslacem i stavljamo izmrvljeni sir i jaja.
Nakon toga uvijamo u rolat. Nakon toga pravimo i drugi rolat. Uvijamo u rolate s kojima formiramo krug.
Sečemo tri prsta sa spoljašnjeg dela kruga tako što njegovu unutrašnjost čuvamo celu.
Stavljamo u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ređamo iseckane komade tako što kroz jedan stavljamo ka unutra ili tačnije rečeno jedan nalevo, jedan na desno. Po sredini stavljamo krajnji deo rolata koji prethodno odsečemo od jednog rolata dužine tri prsta.
Prazničnu pogaču pokrivamo i ostavljamo da narste na 30 minuta. Premazujemo umućenim jajetom sa malo svežeg mleka ili vodice.
Pečemo vazdušastu pogaču za porodične praznike u prethodno zagrejanoj rerni na 180° na 45-50 minuta.
Neka vam je slatko!