Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Jednostavan hleb od heljde bez glutena

Jednostavan hleb od heljde bez glutena

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Jednostavan hleb od heljde bez glutena
Fotografije: Ivelina
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Ukusan, zdrav hleb od heljde - probajte"

Potrebni sastojci

  • heljdino brašno - 500 g
  • suvi kvasac - 30 g bez glutena
  • voda - 100 g topla (za rastvaranje kvasca)
  • med - 1 kašičica
  • morska so - 2 kašike, fina
  • voda - 300 g mlaka
  • sitni sir - 100 g (ili kiselo mleko)
  • semenke suncokreta - 100 g sirove
  • ulje - 60 ml od uljane repice ili suncokreta (može i bez)
  • začini za hleb - 1 1/2 kašičice sušenog origana, ruzmarina, belog luka, bosiljka itd.
* merne jedinice

Način pripreme

Danas možete da ispečete jednostavan i zdrav hleb, bez glutena. To je i hleb bez jaja. Veoma je koristan i mogu da ga jedu svi, koji ne jedu često meso ili ga ne jedu uopšte!

Rastvorite kvasac u toploj vodi sa medom i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Treba da vidite male mehuriće. To znači da se kvasac aktivirao. U međuvremenu, promešajte brašno sa začinima, dodajte so i napravite udubljenje u sredini brašna.

U udubljenje sipajte smesu sa kvascem i sitni sir. Sve dobro promešajte. Dodajte mlaku vodu i ulje i mešajte dok ne dobijete lepljivo testo. Poštujte tačne mere u receptu, kako bi dobili tačno lepljivo testo, kakvo treba da bude!

Smesa se ne mesi, ostaje u posudi oko 40 minuta da narasta na toplom mestu. Pre nego što testo stavite u rernu, pospite ga semenkama i lagano ih pritisnite u testo.

Testo možete da sipate direktno u kalup sa papirom za pečenje da narasta ili da ga ostavite u posudi poklopljeno da udvostruči zapreminu i da ga posle prebacite u kalup za pečenje.

Ispecite hleb od heljde na 200 stepeni, ali ga stavite u hladnu rernu. Uključte oba grejača i pecite oko 50 minuta. Nakon toga izvadite ukusni hleb iz kalupa i ostavite ga da odmara 10 minuta. Hleb možete da čuvate u frižideru celu nedelju. Treba da se malo ohladi, kako bi mogli da ga jedete, što je dosta tesško, zbog mirisa koji se širi!

Uživajte u jednostavnom hlebu od heljde bez glutena!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: