Način pripreme
Danas možete da ispečete jednostavan i zdrav hleb, bez glutena. To je i hleb bez jaja. Veoma je koristan i mogu da ga jedu svi, koji ne jedu često meso ili ga ne jedu uopšte!
Rastvorite kvasac u toploj vodi sa medom i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Treba da vidite male mehuriće. To znači da se kvasac aktivirao. U međuvremenu, promešajte brašno sa začinima, dodajte so i napravite udubljenje u sredini brašna.
U udubljenje sipajte smesu sa kvascem i sitni sir. Sve dobro promešajte. Dodajte mlaku vodu i ulje i mešajte dok ne dobijete lepljivo testo. Poštujte tačne mere u receptu, kako bi dobili tačno lepljivo testo, kakvo treba da bude!
Smesa se ne mesi, ostaje u posudi oko 40 minuta da narasta na toplom mestu. Pre nego što testo stavite u rernu, pospite ga semenkama i lagano ih pritisnite u testo.
Testo možete da sipate direktno u kalup sa papirom za pečenje da narasta ili da ga ostavite u posudi poklopljeno da udvostruči zapreminu i da ga posle prebacite u kalup za pečenje.
Ispecite hleb od heljde na 200 stepeni, ali ga stavite u hladnu rernu. Uključte oba grejača i pecite oko 50 minuta. Nakon toga izvadite ukusni hleb iz kalupa i ostavite ga da odmara 10 minuta. Hleb možete da čuvate u frižideru celu nedelju. Treba da se malo ohladi, kako bi mogli da ga jedete, što je dosta tesško, zbog mirisa koji se širi!
Uživajte u jednostavnom hlebu od heljde bez glutena!