Klasična bečka štrudla

25/07/2020
"Klasična bečka štrudla o kojoj duša mašta"
Priprema35 min.
Kuvanje50 min.
Ukupno85 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano358
  • Pregledi tokom meseca12
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 200 g
  • voda - 75 ml
  • kravlji maslac - 50 g
  • so - prstohvat
  • za nadev
  • jabuke - 3 komada
  • suvo grožđe - 50 g
  • bademi - 50 g, sirovi
  • šećer - 100 g
  • limunov sok - od 1 limuna
  • cimet - prstohvat
  • vanila - 1 kesica
  • maslac - 50 g
  • prezle - 4 - 5 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte brašno sa prstohvatom soli. Sipajte u posudu 50 g istopljenog i blago ohlađenog kravljeg maslaca i 75 ml mlake vode. Umesite testo. Oblikujte ga u loptu.

Okinite komad papira za pečenje i stavite testo na sredinu papira. Skupite krajeve da bude kao bošča i blago uvijte.

U šerpi zagrejte 500 ml vode. Sklonite posudu sa ringle i stavite papirnu bošču sa testom u vodu. Poklopite posudu i ostavite testo na 30 minuta dok se dobro ne otpusti.

Dok se to ne desi, satvite suvi grožđe u posudicu i prekrijte mlakom vodom, sipajte 1-2 supene kašike ruma da bi se aromatizovalo. Ogulite i isecite jabuke na male komade. Stavite ih u tiganj, sipajte sok od 1 limuna i stavite 100 g šećera.

Kuvajte na umerenoj vatri 5-6 minuta, nakon toga skinite posudu i prebacite jabuke u cediljku da se iscedi i malo ostalog soka. U ohlađene jabuke dodajte osušeno suvo grožđe, krupno istucane bademe, prezle, prstohvat cimeta i jednu vanilu. Dobro promešajte proizvode.

Izvadite opušteno testo. Razvijte ga u pravougaonik debljine 3-4 mm. Premažite listove sa 50 g istopljenog kravljeg maslaca i stavite nadev.

Prebacite uži deo na njega i dobro poklopite drugim delom. Podavijte oba dela štrudle. Stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i premažite istopljenim kravljim maslacem.

Pecite na 180 stepeni u prethodnbo zagrejanoj rerni otprilike 35 min. ili dok se ne dobije prijatna boja. Gotovu štrudlu obilno pospite šećerom u prahu i isecite kada se potpuno ohladi.

Možete da poslužite sa kremom od vanile. Klasična bečka štrudla je gotova.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar