Način pripreme
U posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac, promešajte da se rastvore i ostavite sa strane da se kvasac aktivira.
Prosejte brašno i dodajte prstohvat soli u njega i napravite udubljenje. U njega dodajte narendanu koru limuna na sitno renda, ulje i nakisli kvasac, zamesite meko testo.
Pokrijte testo i ostavite jedan sat da naraste. Na nabrašnjenoj radnoj površini razvijte testo u koru debljine između pola centimetra i centimetar i pomoću čaše ili sekača, isecite krugove.
Pokrijte krugove 30 minuta čistom krpom, nakon toga pržite u zagrejanom ulju na umerenoj vatri sa obe strane dok ne postanu zlatasto braon boje.
Poređajte krofince u posudu pokrivenu kuhinjskim ubrusom, jednu do druge (ne na gomilu) i ostavite da se ohlade.
Spremite krem šantili, u šerpu sa debelim dnom stavite žumance i šećer, mutite u ujednačenu smesu. Dodajte hladno sveže mleko, skrob i vanilu, mutite u glatku ujednačenu smesu.
Stavite šarpu na laganu vatru i kvuajte dok se ne zgusne uz neprestano mešanje. Sklonite šerpu sa ringle, uvijte streč folijom i ostavite da se krem potpuno ohladi.
Odvojeno umutite pavlaku u vazdušast krem. Povremeno u nju dodajte ohlađen krem od jaja uz neprestano mešanje mikserom da se dobije vazdušasti gladak krem.
Vratite se na krofnice, napravite rupu sa strane korfnice pomoću slamčice, lagano ubacujući slamku unutra da napravite put za krem. Napunite špric ili špric sa nastavkom kremom. Stavite nastavak u rupu krofince i napunite kremom.
Poređajte punjene krofnice u odgovarajuću posudu i pospite šećerom u prahu, ostavite 2-3 sata da upiju krem.
Krofnice punjene šantili kremom su gotove.