Način pripreme
Želatin se istopi u 30-40 ml vode, treba da sačekate malo da nabubri i posle da ga istopite na pari.
Dok se čeka želatin, sitno se isecka voće po izboru, možete da se napravi sa kojim god miksom voća, ukupno da bude 300 g.
Možete da se napravi sa breskvama i trešnjama, dinjom i malinama i sa jagodama. U ovom slučaju na fotografiji je sa sezonskim kruškama. Imajte u vidu da one malo potamne.
Prilikom izbora voća preporučujem Vam da se zaustavite na dobro sazrelom, zato što u receptu ne postoji drugi predviđeni šećer, osim onog u samom voću.
U posudi se pomeša kiselo mleko, sitan sir, vanila (po želji), esencija po izboru. Ako mislite da Vam neće biti dovoljno slatko, može da se doda i malo stevije (za one ljude koji je nisu koristili, imajte u vidu da ostaje blago gorak ukus).
Kada se želatin istopi na vodenoj pari i kada se on ohladio, dodaje se u smesu sa kiselim mlekom i meša se.
U duguljasti kalup na dno se stavlja svo voće, jednako raspoređeno i sipa se smesa sa kiselim mlekom i već u nju dodat želatin. Odozgo se usitne orašasti plodovi ili se tanko premaže kikiriki puterom.
Parfe se ostavlja u frižideru da prestoji jednu noć kako bi ste stegnuo.
*Po želji, možete da dodate malo meda kako bi bio sladak.
*Najlakše je ako koristite silikonski kalup. Ako koristite takav, prilikom vađenja iz kalupa, da biste sprečili slučajno cepanje deserta, sasvim na kratko kalup potopite u toplu vodu i nakon toga ga okrenite.
*Za one koji žele više da znaju: ovo je 5 blokova - P, B, M. Proteini su iz kiselog mleka, želatina i sitnog sira, ugljeni hidrati su iz voća i masti su iz orašastih plodova ili kikiriki putera.
Voćni parfe sa kiselim mlekom je gotov.