Kikiriki Puter

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196240
Teglica sa kikiriki puterom

Iako na puter od kikirikija mnogi gledaju sa nevericom, ovaj kvalitetan proizvod od fino mlevenog kikirikija je izvor velikog broja korisnih materija, a i dobra je dopuna kvalitetnom režimu ishrane. Puter od kikirikija (Peanut butter) se dobija od pečenog kikirikija, koji se melje, a zatim mu se dodaje biljno ulje, a ponekada i začini kao što je so.

Zemlja porekla kikiriki putera je SAD, pa je sasvim očekivano da je tamo najveća proizvodnja ove namirnice - više od polovine proizvedenog kikirikija se koristi za pravljenje ovog namaza. Ima veliku popularnost u Engleskoj i njenim bivšim kolonijama - Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, Novoj Gvineji, Novom Zelandu, Filipinima i Holandiji.

Kikiriki puter je relativno nov proizvod, a njegova popularnost i komercijalizacija se širi početkom prošlog veka, oko 1903. godine u SAD. Odmah iza Severne Amerike, najveći proizvođači kikiriki putera i proizvoda sa kikirikijem su Kina i Argentina.

Sadržaj ulja u puteru od kikirikija je najmanje 50%, pa se samim tim on se ne može porediti sa drugim vrstama maslaca, tj. putera koje koristimo - kravlji, hidrogenizovani ili pojedina biljna ulja. Što se tiče hranljivih vrednosti, ukusan kikiriki puter ima dosta prednosti u odnosu na druge namirnice za mazanje. Postoji nekoliko vrsta namirnica koji se prave od kikirikija.

Vrste ulja i putera od kikirikija

Kriška sa kikiriki puterom

- Prirodno ulje od kikirikija - ovo ulje je nerafinisano i dobija se od svežeg kikirikija, koji se presuje uz pomoć specijalne tehnologije. Ono je slabo filtrirano i za razliku od rafinisanog ovo ulje može negativno uticati na ljude koji su alergični na kikiriki zbog proteinskog alergena. Nerafinisano ulje od kikirikija se ne sme termički obrađivati.

- Rafinisano ulje od kikirikija - dobija se hemijskim izvlačenjem iz sušenog ili pečenog kikirikija uz pomoć višekratne filtracije, zahvaljujući kojoj se eliminišu svi ostaci proteina. Rafinisano ulje od kikirikija je dobro za termičku obradu - za prženje, ečenje, itd.

- Sirov kikiriki puter - ovaj namaz od kikirikija je rafinisan u manjoj količini i nije u potpunosti sirov. U njemu ostaje veliki deo vitamina sirovog kikirikija. Međutim, sa ovakvim proizvodom treba ipak biti malo oprezan - postoji mogućnost da je hidrogenizovan i ako se nepravilno čuva, može se pokvariti. Ako se to desi, u tom slučaju nemojte konzumirati takav puter, jer može u sebi sadržati otrovne alfatokisne.

- Rafinisan kikiriki puter - ovaj namaz spada u najviše konzumirane vrste putera od kikirikija u SAD i Velikoj Britaniji. Ima manji procenat vitamina, ali se veoma teško kvari. Ponekada se proizvodi putem hidrogenizacije, što znači da može biti izvor štetnih transmasti.

- Krupno mleven kikiriki puter - sam naziv upućuje na konzistenciju putera - on se sastoji od krupno mlevenog kikirikija i tokom jela se mogu osetiti krupniji komadići kikirikija.

- Sitno mleven kikiriki puter - tehnologija njegove proizvodnje je takva da se dobija glatka konzistencija nalik pasti, a podseća i na namaz od topljenog sira.

Sastav kikiriki putera

Puter od kikirikija je potencijalan izvor velikog broja korisnih materija. Budući da je glatke teksture, ovaj namaz je dobar i za osobe koje iz nekih razloga ne mogu jesti tvrdu hranu, koja se dugo žvaće. Ovaj puter može biti i svojevrsna zamena za meso, jer sadrži belančevine.

Najkorisniji sastojak kikiriki putera je resveratrol, koji je prirodni biljni antibiotik, a biljke ga proizvode kako bi se zaštitile od štetnih gljivica i bakterija.

Kikiriki puter

Korisne masti u kvalitetnom kikiriki puteru su veoma važne za ljudski organzam. Sadržaj masti u jednoj teglici ovog proizvoda dostiže od 30 do 50%, pritom 30% su proteini, a nešto manje od 20% su ugljeni hidrati. Celokupno gledano, kikiriki je bogat vitaminima A, D i E, koji su pre svega važni za razmenu materija, za srce, kožu, kosti, itd. Ako želite da imate lepu i zdravu kožu, onda je za vas kikiriki veoma koristan, kao i njegov puter, a ove namirnice sadrže dosta niacina (vitamin B3).

Iako je dobar izvor kalorija, kikiriki puter je takođe odličan izvor biljnih proteina koji su posebno korisni za decu, vegetarijance i osobe koje ne konzumiraju meso često. Jedna kašika kikirikija ili kikiriki putera sadrži 25% dnevne doze vitamina E, koji je veoma moćan antioksidant. Puter od kikirikija takođe sadrži veliki broj minerala kao što su magnezijum, bakar, fosfor, kalcijum i cink.

100 g kikiriki putera ima:

626 kalorija, 0 g proteina, 9.4 g ugljenih hidrata, 49 g masti, 2.3 mg gvožđa, 182 mg magnezijuma, 8.8 mg vitamina E, 0. 3 mg vitamina B1, 0.4 mg vitamina b6.

Odabir i čuvanje kikiriki putera

Kikiriki puter se može naći u različitim pakovanjima i od različitih proizvođača, a na tržištu se može naći i kikiriki puter koji je proizveden na našim prostorima. Obično se ova namirnica može naći u staklenim teglama, nešto ređe plastičnim, koje i nisu pogodne za čuvanje putera.

Kada birate kikiriki puter, obavezno obratite pažnju na sadržaj i na to da li je proizveden metodom hidrogenizacije. U tom slučaju ga nemojte kupovati. Kikiriki puter, kao i bilo da se radi o prirodnom ili rafinisanom ulju od kikirikija, uvek čuvajte u frižideru i nemojte ga izlagati svetlosti i toploti, kako ne bi užegao. Obavezno vodite računa i o roku trajanja.

Kulinarska upotreba kikiriki putera

Kikiriki puter je namirnica koja je namenjena direktnoj konzumaciji, pa je najkorisnije da ovaj puter jedete direktno iz tegle ili da ga namažete na krišku integralnog hleba.

Kulinarstvo je danas sve inventivnije i naprednije, pa su novi načini upotrebe kikiriki putera već osmišljeni. On se uspešno koristi za pravljenje kolača i keksa, raznih kremova i soseva, a često se dodaje i krompir pireu ili bundevi.

Pojedinci vole da kikiriki puter uključuju u doručak sa ovsenim pahuljicama ili muslijem. Što se tiče ulja od kikirikija, ono se može koristiti za salate, ako je hladno ceđeno, ili za bilo koju vrstu spremanja, ako je rafinisano.

Najveći obožavaci kikiriki putera su sendviči i ova kombinacija je veoma česta. U SAD kriška sa puterom od kikirikija se preko maže i džemom. Puter od kikirikija se u prehrambenoj idnustriji masovno koristi za proizvodnju raznih krekera, slatkiša i raznih namirnica sa ukusom kikirikija.

Kolač sa kikiriki puterom

Koristi od kikiriki putera

Kvalitetan puter od kikirikija može biti veoma koristan za naš organizam. Zbog bogatog sadržaja proteina, ovaj puter je dobbra zamena za meso kod ljudi koji izbegavaju ili ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla. Niacin koji se nalazi u kikirikiju ima veliki udeo u strukturi kose, kože i noktiju.

On pomaže normalnom funkcionisanju sistema za varenje, otklanja poremećaje digestivnog trakta i loš zadah, koji je njihova posledica. Uz to vitamin B3 učestvuje u usvajanju energije iz namirnica koje konzumiramo, a postoje i dokazi, da može da se izbori sa zavisnošču od alkohola.

Puter od kikirikija uglavnom sadrži nezasićene masti, koje su nezamenljive i veoma važne za pravilno funkcionisanje organizma. One potpomažu održavanje normalnog nivoa holesterola, pa samim tim smanjuju rizik od oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Zahvaljujući resveratrolu, kikiriki puter ima antimikrobno dejstvo, što sa svoje strane utiče na poboljšanje aktivnost imunog sistema. Pored toga, postoje podaci koji tvrde da resveratrol i njegovi molekuli su veoma moćni u borbi sa ozbiljnim oboljenjima. Ovaj prirodni antibiotik može biti od koristi kada je u pitanju kancer, starenje, razne virusne infekcije. Pomaže i nervnom sistemu, štiteći ga od starenja.

Hleb sa kikiriki puterom

Tvrdi se da doručak sa kikirikijem ili puterom od kikirikija nekoliko puta sedmično može duplo smanjiti opasnost od srčanog udara, budući da ove namirnice jačaju krvne sudove oko srca.

Štetnost kikiriki putera

Osim koristi, postoje i određeni rizici kada je u pitanju konzumacija putera od kikirikija. Na prvom mestu, ova namirnica nije pogodna za osobe koje su alergične na kikiriki i mahunarke. Kod nekih vrsta putera se može pojaviti buđ ili užeglost, a to znači da se u puteru nalaze toksična jedinjenja - alfatoksini, pa je zato od velike važnosti način čuvanja ovog proizvoda.

Takođe, ne treba preterivati sa puterom od kikirikija, jer je ono ipak izvor velikih količina masti i kalorija. Kod kikiriki putera gde se za njegovu proizvodnju koristi hidrogenizacija unosi u telo veštačke transmasti, a o njihovoj štetnosti se govori u velikom broju naučnih radova, pa nije poželjno da takve namirinice konzumiraju deca, a ni odrasli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas