Kaša od boranije

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
429273
Kaša od boranije
Fotografije: Ivan Katsarov
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Kladimo se da takvu kašu od boranije niste jeli"

Potrebni sastojci

  • boranija - 1 kg, sirova ili 600 g iz konzerve
  • luk - 1 glavica (srednja) ili 2 stručka praziluka
  • paradajz - 1 srednji, crveni
  • zeleni paradajz - 1 srednji (ako ima)
  • beli luk - 2 čena
  • aleva paprika - 1/2 supene kašike
  • mirođija - 1/2 supene kašike (suva)
  • sinapis - 1 supena kašika (seme)
  • prepečeno brašno - 2 supene kašike
  • orasi - 150 g
  • ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • so - po ukusu
  • peršun - nekoliko grančica
  • mirođija - nekoliko grančica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Boranija se opere, očisti, iseče se na komade veličine 1-2 cm i kuva se u posoljenoj vodi.

2. Dok se boranija kuva, baba je stavljala zeleni paradajz na metalnu ploču odžaka (ognjišta) i pekla ga je.

3. U čuturu (veliki avan, napravljen od izrezbarenog drveta u kom se tuca biber, žito itd.) baba je stavljala čenove belog luka i gnječila ih je.

Nakon toga je dodavala pečeni zeleni paradajz, seckala ga je nožem na krupne komade i gnječila ga je. Nakon toga je stavljala isceđenu boraniju i sve je pravila u kašu.

U savremenim uslovima sva ova magija odvija se u kuhinjskom robotu. Suvišno je da kažem da ukoliko nemate boraniju, kaša će svakako biti ukusno. Tokom zime kada pripremamo ovo jelo, nema boranije, osim one iz turšije, ali ona se ne koristi.

4. U suvu šerpu se stavljaju orasi da se zapeku, tako što se promešaju, a nakon toga se odvoje.

5. U šerpu se stavlja masnoća, koliko treba da se prekrije dno i preprži se sitno iseckani luk ili praziluk. Periodično se meša.

6. Kada luk počne da dobija zlatkastu boju, dodaje se slačica, koja je prethodno istucana u avanu. Preprži se 1 minut i dodaje se aleva paprika, energično se meša i brzo se stavlja čaša vode da aleva paprika ne pregori i da ne zagorča jelo.

7. Odmah nakon toga se stavlja kaša od boranije i sipa se još malo vode (oko 500-600 ml). Začini se suvom mirođijom, solju po ukusu i ostavlja se na tihoj vatri.

8. Nakon što se kaša kuvala pet minuta - dodaje se izrendani crveni paradajz i kuva se još deset minuta.

9. Dodaje se prepečeno brašno, pomešano sa malo vode, promeša se kaša i ostavlja se da vri još 5 minuta.

10. Skida se sa vatre, dodaje se malo sitno iseckanoh svežeg peršuba i mirođije

11. Prepečeni orasi se istucaju, ali ne previše sitno i veći deo od njih se stavlja u kašu. Promeša se i servira se, tako što se odozgo pospe sa još malo oraha.

Kaša od boranije se poslužuje sa salamurom od sirćeta, belog luka i mirođije i sjajno se kombinuje sa malo lepog domaćeg sira.

Hvala Vam!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: