Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Moja ukusna ljutenica

Moja ukusna ljutenica

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Moja ukusna ljutenica
Fotografije: Veca
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Kuvanje
140 min.
Ukupno
240 min.
Porcije
20
"Vreme je već da počnemo da razmišljamo o zimnici..."

Potrebni sastojci

  • paradajz - 2 kg
  • paprika"roga" - 3 kg
  • ljuta papričica - 200 g
  • so - 100 g
  • ulje - 200 ml
  • alkoholno sirće - 50 ml
  • šećer - 50 g
  • beli luk - 6 čena
  • peršunov - 1 kašika, sušen
  • konzervans - 5 g
* merne jedinice

Način pripreme

Paradajz oprati, iseckati i samleti na mašini za mlevenje mesa. Usuti u veći lonac, dodati šećer, sirće, so, ulje, staviti lonac na vatru. Kad provri kuvati 45 minuta.

Paprike oprati, očistiti od semenki i peteljki.

Ljute papričice oprati i odstraniti im samo peteljke. Beli luk očistiti.

Sve sastojke (papriku, ljute papričicu i beli luk) samleti na mašini za mlevenje mesa.

Dodati u lonac, izmešati i kuvati na unerenoj vatri 90 minuta.

Dodati peršunov list, izmešati i skloniti lonac sa vatre.

Umešati konzervans i izmešati kako bi se sastojci sjedinili.

Vruću ukusnu ljutenicu sipati u vruće tegle, zatvoriti poklopcem i ostaviti da se ohladi.

Tegle odložiti u ostavu.

Savet: Tegle oprati, poklopiti ih na čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ocede i osuše. Poređati ih u pleh. Rernu ukljuĉiti na 100 stepeni, ubaciti pleh sa teglama i zagrejati ih 20 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: