Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od Oraha»Kolač od oraha sa mlečnom glazurom

Kolač od oraha sa mlečnom glazurom

IskraIskra
Početnik
130
Kolač od oraha sa mlečnom glazurom2 / 2
06/09/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Vazdušast kolač od oraha sa mlečnom glazurom - svaki zalogaj je kao ostvarena mašta"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • orasi - 1 šolja, mleveni
  • belanca - 5 komada
  • so - prstohvat
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • maslac - 125 g (1 malo pakovanje)
  • brašno - 1 šolja
  • Za krem
  • kiselo mleko - 500 g
  • med - 7 kašika
  • želatin - 1 pakovanje
* merne jedinice

Način pripreme

Počinje se spremanjem kore.

U posudi umutimo belanca u sneg zajedno sa prstohvatom soli. Uverite se da je posuda dobro osušena.

U odvojenoj posudi umutimo maslac sa šećerom u prahu. Poželjno je da se koristi mikser.

Nakon što smo umutili belanca i maslac, pomešamo ih i promešamo verjačom ili silikonskom špatulom.

Postepeno se u smesu dodaju prvo orasi, a posle i brašno, pri čemu se za to vreme smesa neprestano meša.

Smesa se sipa u namazanu i blago brašnom posudu posudu za pečenje ili kalup za tortu sa prstenom. Peče se u prethondo zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta ili dok kora od oraha ne dobije blago zlatastu boju.

Krem je izuzetno jednostavan i zdrav. Najbolje je da se spremi nakon što se kora ispeče da za to vreme može da se ohladi.

Količina mleka može da varira prema vašim žečjama kao i med. Dva sastojka se pomešaju i promešaju veoma dobro. Ako želite može i mikserom.

Želatin se preliva sa malo hladne vode i ostavlja se da nabubri. Nakon toga se rastapa na vodenoj pari i sipa se u tankom mlazu u mlečnu smesu uz neprestano mešanje.

Sipa se preko već ohlađene kore i kolač od oraha se hladi u frižideru oko tri sata.

Ako želite da je dezert još zdraviji možete da zamenite šećer u prahu i brašno i drugim njihovim ekvivalentima.

Isto tako možete da eksperimentišete mlečnim kremom, dodajući parčiće čokolade, isečene na sitno ili pasirano voće, kolač od oraha sa mlečnom glazurom možete da ukrasite po svom ukusu (na primer domaćim džemom).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: