Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Tradicionalna blaga ljutenica

Tradicionalna blaga ljutenica

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Tradicionalna blaga ljutenica
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
26/09/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
40
"Suvišno je da vas podsećam na prednosti domaće spremljene hrane, ali ovde ima i malo nostalgije prema već zaboravljenom ukusu domaće ljutenice. Stoga moramo da pokušamo da oživimo ovu tradiciju koja je bila obavezan ritual u prošlosti."

Potrebni sastojci

  • paradajz - 6 kg, sorta Madara ili Roma
  • crvena paprika - 10 kg, mesasta
  • patlidžan - 6 kg
  • šargarepe - 4 kg
  • ulje - 400 ml
  • šećer - 7 supenih kašika
  • so - 6 supenih kašika
  • biber - 5 supenih kašika, mleveni
  • kumin - 6 kašičica, mleveni
  • kim - 1 kašičica, mleveni
  • ljuta paprika - 2 komada, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Pažljivo operemo nabrojano povrće. Izabrala sam krupne i mesaste paprike, koje sam očistila od semenki i drški. Probadam patlidžan na nekoliko mesta oštricom noža kako bi se brže ispekle.

Najukusnije naravno postaju pečene na vatri. Gotove i ispečene paprike i patlidžane stavljamo u posudu sa poklopcem kako bi se izdinstali i lakše ogulili. Ostavljamo ih da se ohlade i za to vreme gulimo i prokuvamo šargarepu.

Opran i osušen paradajz sečemo na komadiće. Meljemo ga u mašinici za meso, zajedno sa šargarepama. Stavljamo ih u posebne posude.

Ogulimo ohlađene patlidžane i paprike. Njih takođe meljemo u mašinici za meso. Kada završimo sa prethodnom pripremom dolazi vreme da skuvamo tradicionalnu blagu ljutenicu.

U tu svrhu koristimo odgovarajuću široku tepsiju koju stavljamo na vatru. U nju stavljamo prvo paradajze, koje često mešamo babinom dugačkom drvenom kuvačom. Vatra ne treba da bude mnogo jaka.

Čim paradajz počne da se zgušnjava, sipamo ulje i nastavljamo da mešamo. Nakon 5-10 minuta dodajemo i druge sastojke - mlevene paprike, šargarepe i patlidžane. Dodajemo so, šećer i ostale začine.

Da ne zaboravimo da u procesu probanja možemo da korigujemo odnos šećera i soli. Ako ste ljubitelji pikantne kuhinje, preporučuju se ljute papričice.

Nastavljamo da mešamo blagu i neopisivo mirisnu ljutenicu dok se ne dostigne željena gustina.

Čim se lepo maže na krišku, a njen ukus nas zadovoljava, naša blaga ljutenica je već gotova. Sklanjamo sa vatre i pripremamo teglice za sipanje. Od ove doze izlazi otprilike 40 teglica od 320 ml.

Toplu smesu sipamo u teglice, zatvorimo i sterilišemo, računajući vreme da bude 15 minuta od ključanja.

Cela procedura oduzima nekoliko sati, ali zadovoljstvo pripremanja i nakon toga konzumiranja ovog domaćeg iskušenja, je neopisivo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: