Način pripreme
Pažljivo operemo nabrojano povrće. Izabrala sam krupne i mesaste paprike, koje sam očistila od semenki i drški. Probadam patlidžan na nekoliko mesta oštricom noža kako bi se brže ispekle.
Najukusnije naravno postaju pečene na vatri. Gotove i ispečene paprike i patlidžane stavljamo u posudu sa poklopcem kako bi se izdinstali i lakše ogulili. Ostavljamo ih da se ohlade i za to vreme gulimo i prokuvamo šargarepu.
Opran i osušen paradajz sečemo na komadiće. Meljemo ga u mašinici za meso, zajedno sa šargarepama. Stavljamo ih u posebne posude.
Ogulimo ohlađene patlidžane i paprike. Njih takođe meljemo u mašinici za meso. Kada završimo sa prethodnom pripremom dolazi vreme da skuvamo tradicionalnu blagu ljutenicu.
U tu svrhu koristimo odgovarajuću široku tepsiju koju stavljamo na vatru. U nju stavljamo prvo paradajze, koje često mešamo babinom dugačkom drvenom kuvačom. Vatra ne treba da bude mnogo jaka.
Čim paradajz počne da se zgušnjava, sipamo ulje i nastavljamo da mešamo. Nakon 5-10 minuta dodajemo i druge sastojke - mlevene paprike, šargarepe i patlidžane. Dodajemo so, šećer i ostale začine.
Da ne zaboravimo da u procesu probanja možemo da korigujemo odnos šećera i soli. Ako ste ljubitelji pikantne kuhinje, preporučuju se ljute papričice.
Nastavljamo da mešamo blagu i neopisivo mirisnu ljutenicu dok se ne dostigne željena gustina.
Čim se lepo maže na krišku, a njen ukus nas zadovoljava, naša blaga ljutenica je već gotova. Sklanjamo sa vatre i pripremamo teglice za sipanje. Od ove doze izlazi otprilike 40 teglica od 320 ml.
Toplu smesu sipamo u teglice, zatvorimo i sterilišemo, računajući vreme da bude 15 minuta od ključanja.
Cela procedura oduzima nekoliko sati, ali zadovoljstvo pripremanja i nakon toga konzumiranja ovog domaćeg iskušenja, je neopisivo.