Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Mleveno meso»Janija»Babina janija sa ćufticama

Babina janija sa ćufticama

Tsveti HadjipetkovaTsveti Hadjipetkova
Šegrt
2714156
Babina janija sa ćufticama
Fotografije: Tsveti Hadjipetkova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Gde god da vam je dom,na trpezi će se uvek naći mesto za babinu janiju sa ćufticama"

Potrebni sastojci

  • Za ćuftice
  • mleveno meso - 250 g
  • pirinač - 1/2 šolje (35 g)
  • peršun - nekoliko strukova, isečen
  • biber - mleveni po ukusu
  • čubar - po ukusu
  • Za janiju
  • luk - 1 glavica (narendan na krupno rende)
  • šargarepa - 1 komad (isečena na krugove)
  • krompir - 2 komada, srednji (isečen na kocke)
  • paradajz - 1 komad ili 2 kašike, iz konzerve
  • brašno - 4 kašike, izvršite (60 g)
  • sušeno povrće - 1 kašika, začin
  • aleva paprika - 1 ravna kašika
  • voda - 1 litar
  • ulje - za zapršku (50 - 60 ml)
  • so - po ukusu
  • peršun - nekoliko strukova isečen
* merne jedinice

Način pripreme

Prethodno se blago skuva pirinač (ni u kom slučaju ne treba da bude potpuno skuvan).

Pomeša se sa mlevenim mesom i začinima i olikuju se okrugle ćuftice veličine oraha.

Luk, šargarepa i paradajz (oljušten i isečen na tanke kriške) se zaprže u ulju, dok ne ostanu samo na masnoći.

Dodaje se brašno i aleva paprika i sipamo vodu. Stavlja se začin suvo povrće i so.

Kada janija provri, ringla s smanjuje i ostavlja se da vri bar pola sata na slaboj vatri (na stepenu 3 od 6). Nakon toga se dodaju oblikovane ćuftice i krompir.

Janija sa ćufticama se ostavlja da vri na slaboj vatri još ok pola sata.

Kada se janija sa ćufticama prohladi, posipa se isečenim peršunom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: