Način pripreme
Svi sastojci za ovu mekanu penjurliju je dobro da budu na sobnoj temperaturi.
Ugrejte sveže mleko i u njemu rastvorite kvasac i šećer. Pokrijte posudu krpom i ostavite 10 minuta dok se kvasac ne aktivira i dok se na površini ne stvore balončići.
Prosejte brađno i so u dubokoj posudi i napravite udubljenje. Dodajte sve sastojke za testo.
Zamesite meko testo, namažite ga maslinovim uljem i ostavite da nadođe dok se ne udvostruči.
Nakon toga, zamešeno testo premestite i podelite na tri jednaka dela. Svaki deo razvucite na pravougaonik na brašnom posutoj radnoj površini i namažite mekanim maslacem.
Na prvu stavite sir, na drugu - sitno iseckane masline, na treću ponovo sir.
Stavite jednu na drugu i pravite proreze na rastojanju 2 cm sa obe strane. Nakon toga upletite.
Dve ivice dobijenog rolata sakupite da se stvori krug.
Stavite u pelh, namazan maslacem (26 cm) i ostavite ponovo da nadođe 20-30 minuta.
Nakon toga namažite odvojenim žumancem, pomešanim sa malo vode.
Pecite na 180 stepeni sa ventilatorom oko 30-35 minuta u prethodno ugrejanoj rerni. U sredini pečenja stavite foliju da ne zagori.
Odlična mekana penjurlija sa sirom i maslinama, sa mirisem maslacam.
Prijatno!