Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Penjurlija»Penjurlija sa sirom i maslinama

Penjurlija sa sirom i maslinama

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Penjurlija sa sirom i maslinama
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 6
12/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Ukusna penjurlija sa maslinama i sirom - osladiće vam se više nego što mislite"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 - 550 g
  • jaja - 1 + 1 belance
  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • kvasac - 7 g, suv
  • šešer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • nadev
  • sir - 150 g
  • masline - 15 komada
  • kravlji maslac - 70 g
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • voda - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Svi sastojci za ovu mekanu penjurliju je dobro da budu na sobnoj temperaturi.

Ugrejte sveže mleko i u njemu rastvorite kvasac i šećer. Pokrijte posudu krpom i ostavite 10 minuta dok se kvasac ne aktivira i dok se na površini ne stvore balončići.

Prosejte brađno i so u dubokoj posudi i napravite udubljenje. Dodajte sve sastojke za testo.

Zamesite meko testo, namažite ga maslinovim uljem i ostavite da nadođe dok se ne udvostruči.

Nakon toga, zamešeno testo premestite i podelite na tri jednaka dela. Svaki deo razvucite na pravougaonik na brašnom posutoj radnoj površini i namažite mekanim maslacem.

Na prvu stavite sir, na drugu - sitno iseckane masline, na treću ponovo sir.

Stavite jednu na drugu i pravite proreze na rastojanju 2 cm sa obe strane. Nakon toga upletite.

Dve ivice dobijenog rolata sakupite da se stvori krug.

Stavite u pelh, namazan maslacem (26 cm) i ostavite ponovo da nadođe 20-30 minuta.

Nakon toga namažite odvojenim žumancem, pomešanim sa malo vode.

Pecite na 180 stepeni sa ventilatorom oko 30-35 minuta u prethodno ugrejanoj rerni. U sredini pečenja stavite foliju da ne zagori.

Odlična mekana penjurlija sa sirom i maslinama, sa mirisem maslacam.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: