Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Vazdušast prepleteni tutmanik

Vazdušast prepleteni tutmanik

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Vazdušast prepleteni tutmanik
Fotografije: Rositsa Petrova
3 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Nije dovoljno samo da ga zamesite, treba da ga prepletete, jer tada se dešava magija i servirate najukusniji tutmanik"

Potrebni sastojci

  • brašno - 900 g
  • kvasac - 42 g (1 kocka)
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 250 g
  • ulje - 150 ml
  • voda - 100 ml
  • so - 1 kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • nadev
  • sir - 400 g
  • jaje - 1 komad
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u toploj vodi (100 ml) zajedno sa šećerom i kašikom brašna. Ostavite 10 minuta da se aktivira.

Prosejte brašno, dodajte so i promešajte dobro.

Umutite blago jaja, odvajajući jedno žumance za mazanje tutmanika. U brašnu napravite udubljenje i stavite već aktiviran kvasac, jaja, kiselo mleko i ulje. Zamesite meko testo. Ako je neophodno dodajte još malo brašna za dodatno mešanje.

Podelite gotovo testo na 10 delova i oformite loptice.

Namrvite sir i promešajte ga sa jednim jajetom.

Svaku lopticu testa razvijte u oblik elipse dužine oko 30 cm. Stavite nadev i oformite rolat.

Podmažite uljem posudu za pečenje 30-32 cm i stavite pet rolata. Preostalih pet prepletite da se dobije rešetka.

Ostavite tutmanik da da raste 30-40 minuta.

Pomešajte odvojeno žuamnce sa malo vode i namažite prepleteni tutmanik. Pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: