Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Njoke u rerni (Gnocchi alla Romana)

Njoke u rerni (Gnocchi alla Romana)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Njoke u rerni (Gnocchi alla Romana)
Fotografije: marcheva14
5 / 6
17/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Kada si u Rimu, nemoj da radiš isto što i Rimljani, već položi nadu u ovu bržu i jednostavniju varijantu za pripremanje Njoki u rerni"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 l
  • žumanca - 2 komada
  • maslac - 20 g
  • so - 1/2 kašičice
  • brašno, semola - 250 g
  • grana padano - 100 g
  • indijski orah - 1/2 kašičice
  • paradajz sos
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • beli luk - 1 čen
  • so - po ukusu
  • biber
  • paradajz sos - oko 300 - 400 ml
  • bosiljak - 2 - 3 lista, svež
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže mleko se sipa u šerpu sa debelim dnom i stavlja se na umerenu ringlu da proključa zajedno sa maslacem, solju i izrendanim indijskim orahom. Odmah čim počne da se podiže, smanjuje se temperatura vatre i lagano se dodaje semola uz neprestano i energično mešanje, kako bi se izbeglo formiranje grudvica, dok se ne zgusne.

Ovo se veoma brzo odvija, zato je potrebno malo više pažnje, da ne bi zagorelo na ringli. Skida se sa vatre, hladi se kratko i dodaju se žumanca jedno po jedno uz dobro mešanje. Dodaje se i parmidžano i savršeno se meša. Smesa je teška, lepljiva, zato je dobro da se radi debelom drvenom kašikom ili silikonskom špatulom. Ovde je momenat kada po izboru može da se doda sitno iseckana šunka, ali ja je nisam dodala.

Smesa se sipa na podlogu ili na papir za pečenje i ostavlja se da se ohladi još malo. Nakon toga se prekriva još jednim papirom ili se radi silikonskom oklagijom, tako se neće lepiti.

Testo se razvija na 1 cm debljine, treba da bude gušće. Metalnim kalupom ili drugim odgovarajućim se iseku krugovi otprilike 7 cm, tako što se kalup svaki put po malo potapa u brašno. Nije neophodno da budu savršeno isečeni, zato što testo nastavlja da bude veoma lepljivo, ali brašno se više ne dodaje, ono što je prema receptu je u potpunosti tačno. Ostaci se sakupljaju i ponovo se razvijaju i prema tome se seku na krugove.

Keramički kalup se dobro naulji. Krugovi isečenog testa se ređaju, tako što se blago preklapaju. Odozgo se posipa još malo izrendanog parmidžana i dodaju se mali komadi maslaca, skoro na svaki isečeni krug testa.

Peče se na 190-200 stepeni, otprilike 20-30 minuta ili dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.

Paradajz sos

U šerpi se zagreje maslinovo ulje, dodaje se ceo čen belog luka, posoli se solju i ostavlja se na ringli na 1-2 minuta kako bi se aromatizovalo maslinovo ulje i sipa se paradajz sos i malo celih listova bosiljka. Ostavlja se da se krčka na niskoj temperaturi sa poklopcem.

Njoke se serviraju tako što se prvo u tanjir sipaju dve-tri kašike paradajz sosa, posipaju se sa 2-3 mlaza maslinovog ulja i stavljaju se ispečene njoke.

Recept je za njoke za jedan minuta. Generalno, njoke se prave sa brašnom i dodatkom od izrendanog kuvanog krompira, nakon što se oblikuje testo, seku se na jednake male komade i provlače se kroz rebrastu specijalnu dasku za njoke koju ja trenutno nemam, ili se svaki komad provlači kroz obrnutu viljušku i kuvaju se u vrućoj vodi, nakon čega se cede i takođe se dodaje parmidžano, mocarela, paradajz sos i zapeku se u rerni.

Za mene je ovo spora varijanta, zbog toga predlažem recept za brži, lakši način i ne manje ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: