Burger pogače

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Burger pogače
Fotografije: marcheva14
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
10
"Put ka pripremi savršenog burgera prolazi kroz pripremu savršenih burger pogačica"

Potrebni sastojci

  • krompiri - 250 g
  • so - 1 kašičica
  • suvi kvasac - 1 kašičica
  • sveže mleko - 150 ml, toplo
  • šećer - 20 g
  • brašno - 500 g, belo
  • maslac - 75 g, sobna temperatura
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni

Pljosnata tepsija obložena papirom za pečenje

Radi se mikserom, ali je sasvim moguće testo umesiti rukom.

Krompiri se očiste, operu i iseku na veće kockice. Stavljaju se u šerpu sa dovoljno posoljene vode da se skuvaju na 25 minuta.

Procede se i vraćaju se u šerpu na skroz isključenu ringlu, ali ipak još uvek vruću, kako bi isparila sva ostala tečnost, tako što se nekoliko puta prodrma da se ne bi zalepilo. Presom za krompire se gnječi da se dobije pire.

U posudu miksera se sipa brašno, kvasac, so i šećer. Oblikuje se kladenac u koji se razbije jaje, dodaje se maslac i samo 150 g ohlađenog krompir pirea. Samo 150 g pirea, zato što je jedan deo gramaže spao prilikom njihovog guljenja, drugi prilikom kuvanja i ceđenja, a za ovaj recept se koristi tačna gramaža. Ostaje pire otprilike 1 supena kašika, što nije problem.

Po malo se dodaje toplo mleko i mesi se na srednjoj brzini miksera otprilike 3 minute. Ako je testo suvlje, može da se doda 3 do 5 kašičica vode, ali treba da bude mekano, a da se ne lepi po prstima ruke. Dobijeno testo je meko, sipkasto, koje se uopšte ne lepi za prste i ima prijatne boju voska.

Skida se sa miksera, oblikuje se lepa lopta i stavlja se u blago nauljenu posudu da naraste na otprilike 60 minuta.

Naraslo testo se vadi i stavlja se na veliku drvenu dasku/površinu i lagano se premsi, ukoliko je potrebno daska se pospe s malo brašna.

Oblikuje se u rolat i deli se na 10 jednakih komada, da bi bilo lakše koristila sam centimetar. Od komada testa se oblikuju lepe loptice, a da bi postale takve, testo se pažljivo povlači prstima ka njegovoj donjoj strani, a sa gornje strane povlačenja se zagladi. Mogu se blago zavrteti na radnoj površini, radeći uglavnom zglobom ruke.

Ređaju se u tepsiju za pečenje sa rastojanjem jedna od druge. Svaka loptica se pritišće kako bi se dobila pogača, koristila sam široki disk da bi bilo lakše.

Prekrivaju se i ostavljaju se da narastu otprilike 40 minuta. Narasle lopte testa se premazuju žumancem, koristila sam belance za premazivanje i posula sam susamom.

Naše male pogačice pečemo na 200 stepeni otprilike 20 minuta dok se ne dobije zlatkasta boja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: