Način pripreme
Ako tražite jednostavan recept za večeru koja će takođe biti i zdrava, bezglutenska, bez mesa i ukusna, evo: Marokanska salata sa pečenom bundevom, sočivom i sirom. Ovo oduzima otprilike 40 minuta sa minimalnim trudom i ima sjajan ukus!
Jedna šolja bundeve, pečene sa maslacem ili maslinovim uljem, bogata je vitaminima A (od beta karotena), B6, C i E, kao i magnezijumom, kalijumom i manganom! Ako želite, koristite sortu delikates, koja ima ukus, blizak slatkom krompiru. Svaka zimska sorta bundeve je odgovarajuća i veoma korisna.
Ljubitelji sočiva imaju pozitivnu i mirnu prirodu. Zato što sočivo sadrži neverovatnu aminokiselinu triptofan, koja proizvodi serotonin, hormon radosti. Ova materija poboljšava raspoloženje, depresija nestaje, a stres se bolje podnosi.
Jedna šolja crnog sočiva sadrži otprilike 50% od preporučujuće doze gvožđa za žene. Ima sposobnost da stabilizuje nivoe šećera u krvi.
Crno sočivo je sa najoptimalnijim sastavom hranljivih materija za ljudsko telo, koje se veoma jednostavno asimiluju. Tamna zrnca su dobar izvor vitamina B i minerala fosfor, mangan i magnezijum.
Pripremite sočivo u odnosu 1 šolja sočiva i 3 šolje vode. Čim provri, smanjite ringlu na tihoj vatri. Kuvanje oduzima do 25-30 minuta. Savet - ukoliko kuvate drugu vrstu sočiva, kao što je krupno zeleno, u vodu dodajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja. Maslinovo ulje čini sočivo mekšim.
Skuvajte sočivo, ali da ga ne raskuvate. Sipajte skuvano sočivo u đevđir i dobro ocedite od vode.
Ogulite i isecite bundevu na kockice. Posolite solju, kuminom, biberom, mrvljenom ljutom paprikom. Pospite maslinovim uljem. Poređajte kockice u tepsiju na papir za pečenje.
Pecite u gornjoj trećini rerne 20-35 minuta (vreme se razlikuje u zavisnosti od sadržaja vode u bundevi, veličine kockica itd. Prosto ih nadgledajte, dok krajevi ne postanu smeđi i hrskavi).
U maloj posudici pomešajte unapred iseckani peršun i čenove belog luka, dodajte jednu supenu kašiku maslinovog ulja, sok od polovine limuna i tahini od oraha, promešajte. Ukoliko želite, sotirtajte beli luk na minutu.
Ja to ne radim, zato što se u kombinaciji sa peršunom uklanja oštar aroma belog luka. Ako želite, zamenite jednom glavicom luka i sotirajte ga na kratko. U obe varijante sočivo je veoma ukusno.
U posudu stavite dobro isceđeno sočivo i dresing od peršuna i belog luka, limuna i tahinija od oraha. Za svežinu dodajte zelenu salatu iseckanu na linije, promešajte.
Na kraju dodajte ispečenu bundevu i željenu količinu sira, iseckanog na kockice, ili bejbi mocarelu na polovinice. Pospite čili prepečenim orasima i sa još malo peršuna i poslužite.
Toliko je jednostavno i toliko ukusno da ćete poželeti ponovo i ponovo, nakon što probate. Veoma je umirujuće i korisno sočivo. Ostavite salatu da odmori na sobnoj temperaturi na 20 minuta, ponovo promešajte, nakon čega poslužite. Uživajte.
Možete koristiti i mentu, origano ili lovorov list (ali već sa paškanatom, krompirom i šargarepom). Sastojke učinite raznovrsnim i koristite maštu i osećaj prilikom njihovog kombinovanja.