Način pripreme
Za ovu unikatnu pogaču kvasac se istopi sa kiselim mlekom.
Brašno se sipa u veliku tepsiju i pravi se kladenac.
U njega se razbije jaje, nakon toga se dodaje mleko i so.
Dodaje se i voda i počenje da se mesi testo. Treba da se dobije lepo neko testo. Ostavljamo testo da naraste na toplom.
Gotovo testo se deli na 3 jednaka dela.
Razvija se svaki od njih u jednake krugove. Jedan deo se premazuje maslacem i stavlja se drugi odozgo.
I on se premazuje maslacem i stavlkja se treći deo. I on se premazuje maslacem.
Krugovi se seku na 8 trouglića. Svaki trouglić se uvija u kiflicu od širokog dela ka uskom.
Ređaju se u tepsiju, obilno premazanu uljem ili obloženu papirom za pečenje na dno.
Kada se pogača-šetačica ređa uski kraj treba da ostane odozgo.
Prekriva se krpom i ostavlja se ponovo da naraste.
Nakon toga pogača se premazuje jajetom ili samo žumancem i peče se na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.