Način pripreme
U 200 ml svežeg mleka natopite čia semenke i ostavite barem na sat vremena.
Za to vreme iseckajte voće na sitne kockice. Grožđe prepolovite i uklonite semenke. Možete da koristite i drugo voće po vašem izobru i ukusu. Iscedite sok 1/3 limuna i njime prelijte voće. Dodajte 3 supene kašike šećera, promešajte i stavite u frižider.
Nakon toga napravite koru za tortu.
Ispecite orašaste plodove na kratko u suvom tiganju. Ostavite da se ohlade i iseckajte ih ili sameljite u blenderu.
Sameljite keks i istopite maslac. Pomešajte keks, maslac i orašaste plodove i dobro promešajte.
Prebacite smesu u kalup za torte sa skidajućim bordom 18-20 cm. Oblikujte tortu. Stavite u frižider na 30 minuta.
Zagrejte slatku pavlaku i u nju dodajte šećer. Količina šećera može da bude drugačija u zavisnosti od toga koju pavlaku koristite, slatku ili ne. Nije potrebno da provri, već samo da se šećer istopi.
Natopite želatin u 30 ml hladne vode i ostavite ga da nabubri. Nakon toga ga stavite u posudu na paru da postane tečan.
Dodajte želatin u pavlaku i promešajte. Na kraju dodajte sveže mleko sa čiom.
Smesu prebacite na koru od keksa i stavite u frižider na 2 sata ili dok se ne stegne.
Natopite i ostali želatin (5 g) u 3-4 supene kašike hladne vode. On će vam biti potreban za želirani sloj sa voćem.
U kaserolu iscedite sok koji se formirao od iseckanog voća. Zagrejte ga, sklonite sa ringle i dodajte želatin koji je nabubrio. Mešajte dok se on ne rastvori.
Rasporedite voće na krem i prelijte voćnim sokom.
Vratite laganu tortu sa pavlakom u frižider, najbolje na 1 noć.
Nakon toga možete da uživate u ovoj letnjoj laganoj torti sa čiom i želiranim voćem!
Neka vam je slatko!