Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta sa Pavlakom»Lagana torta sa čiom i želiranim voćem

Lagana torta sa čiom i želiranim voćem

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7672265k222
Lagana torta sa čiom i želiranim voćem
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 6
28/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Ukusna lagana torta sa čiom od koje želimo veće parče i više želiranog voća, ako može"

Potrebni sastojci

  • kora
  • keksići - 150 g (kakao)
  • maslac - 75 g
  • orašasti plodovi - 30 g (orasi, lešnici, bademi)
  • krem
  • slatka pavlaka - 500 ml
  • šećer - 5 ili 6 supenih kašika
  • sveže mleko - 200 ml
  • čia - 3 supene kašike
  • želatin - 10 g
  • još
  • breskva - 1 komad
  • kruška - 1 komad
  • grožđe - 100 g
  • šećer - 3 supene kašike
  • limun - 1/3, samo sok
  • želatin - 5 g
* merne jedinice

Način pripreme

U 200 ml svežeg mleka natopite čia semenke i ostavite barem na sat vremena.

Za to vreme iseckajte voće na sitne kockice. Grožđe prepolovite i uklonite semenke. Možete da koristite i drugo voće po vašem izobru i ukusu. Iscedite sok 1/3 limuna i njime prelijte voće. Dodajte 3 supene kašike šećera, promešajte i stavite u frižider.

Nakon toga napravite koru za tortu.

Ispecite orašaste plodove na kratko u suvom tiganju. Ostavite da se ohlade i iseckajte ih ili sameljite u blenderu.

Sameljite keks i istopite maslac. Pomešajte keks, maslac i orašaste plodove i dobro promešajte.

Prebacite smesu u kalup za torte sa skidajućim bordom 18-20 cm. Oblikujte tortu. Stavite u frižider na 30 minuta.

Zagrejte slatku pavlaku i u nju dodajte šećer. Količina šećera može da bude drugačija u zavisnosti od toga koju pavlaku koristite, slatku ili ne. Nije potrebno da provri, već samo da se šećer istopi.

Natopite želatin u 30 ml hladne vode i ostavite ga da nabubri. Nakon toga ga stavite u posudu na paru da postane tečan.

Dodajte želatin u pavlaku i promešajte. Na kraju dodajte sveže mleko sa čiom.

Smesu prebacite na koru od keksa i stavite u frižider na 2 sata ili dok se ne stegne.

Natopite i ostali želatin (5 g) u 3-4 supene kašike hladne vode. On će vam biti potreban za želirani sloj sa voćem.

U kaserolu iscedite sok koji se formirao od iseckanog voća. Zagrejte ga, sklonite sa ringle i dodajte želatin koji je nabubrio. Mešajte dok se on ne rastvori.

Rasporedite voće na krem i prelijte voćnim sokom.

Vratite laganu tortu sa pavlakom u frižider, najbolje na 1 noć.

Nakon toga možete da uživate u ovoj letnjoj laganoj torti sa čiom i želiranim voćem!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: