Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja bolonjeze sa pečurkama bukovačama

Lazanja bolonjeze sa pečurkama bukovačama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Lazanja bolonjeze sa pečurkama bukovačama8 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
85 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
8
"Krademo srca lazanjom bolonjeze - i vaše će izgoreti čim je probate, garantujemo"

Potrebni sastojci

  • kore za lazanju - 250 g (14 - 18 ploča)
  • kačkavalj - 200 g (gauda, emental)
  • Bolonjeze sa bukovačama
  • paradajz pire - 400 g
  • mleveno meso - 500 g, mešavina
  • bukovače - 200 g, pečurke
  • luk - 140 g
  • šargarepe - 1 komad
  • celer - 1/2 stručka
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 50 g
  • origano - 1 supena kašika, suvi
  • biber - 2 - 3 prstohvata
  • teleći bujon - 2 kockica
  • so - po ukusu
  • Bešamel sa parmezanom
  • sveže mleko - 800 ml
  • brašno - 70 g
  • kravlji maslac - 60 g
  • so - po ukusu
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • beli biber - 2 prstohvata
  • parmezan - 3 supene kašike, sa vrha (u prahu ili fino izrendan)
* merne jedinice

Način pripreme

Kod ove lazanje blago ćemo izbeći klasiku kako bismo dodali u naše uobičajene poznate soseve i još nešto. Ovo ne menja ukus klasične, već ga samo čini bogatijim.

1. Prvo se pozabavimo sosem od paradajza i mlevenim mesom. Za njega očistimo luk, šargarepu, celer, pečurke i beli luk (gramaže u receptu su one neočišćenog povrća). Sitno ih seckamo i sve dinstamo dok ne omekša u maslinovom ulju i soli.

U gotovo povrće sipamo paradajz pire, tako što je ovde veoma važno da koristite onakvo lepo. Dodajte začine i usitnjene kockice bujona i kuvajte 5 minuta uz često mešanje. Ukoliko niste ljubitelji suvih bujona, možete koristiti domaći koncentrovani teleći bujon, ali u svakom slučaju bi oduzelo malo više vremena da se redukuje tečnost.

Dolazi red na mleveno meso, njega stavite i brzo izgnječite u mrve, mešajući intenzivnije, dok se ne stopi sa sosem.

Kuvajte po poklopcem 25 minuta na umerenoj vatri i sos Bolonjeze sa pečurkama je gotov.

2. Sledi da se pozabavite sa tako nama poznatim Bešamelom, koji će u ovom slučaju biti obogaćen parmezanom.

Istopite maslac na slaboj vatri s malo maslinovog ulja i u njega sipajte brašno. Mešajte da se blago proprži i polako sipajte vruće mleko uz neprestano mućenje metalnom žicom za mućenje.

Kuvajte 8-10 minuta dok se ne zgusti, bez prekidanja sa mešenjem. Treba da dobijete gladak i nežan sos, u koji se na kraju dodaju sastoji za začinjavanje - parmezan, muskatni oraščić, beli biber i so po ukusu.

3. Kore za lazanju hidrirajte u vodi 3-4 minute. U zavisnosti od vrste i mere koju koristite, bilo bi dobro da se ipak saobrazite sa uputstvima sa pakovanja za nihov način kako da ih prethodne obradete ili kod nekih uopšte ne postoje uputstva za to.

4. Na dno tepsije približnih dimenzija 20/25 namažite malo maslaca sipajte i izravnajte tanki sloj bešamela i poređajte red kora. Po pasti rasporedite sloj bolonjeze sa pečurkama, pospite delom kačkavalja i posle bešamelom. Ređajte dok proizvodi ne nestanu, završavajući bešamelom i pospite kačkavaljem.

5.Raskošnu lazanju zapecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni na otprilike 20-25 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta boja.

Kada je lazanja bolonjeze sa pečurkama bukovačama gotova, prekrijte čistom krpom na 15 minuta i nakon toga isecite i poslužite u porcijama.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: