Originalna jermenska torta

Originalna jermenska torta
Fotografije: Kristian Aleksandrov
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Koliko samo apetitno izgleda originalna jermenska torta - prosto su nam krenule bale od želje da je probamo"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 1/2 šolje
  • maslac - 50 g, meki
  • kisela pavlaka - 1 šolja
  • vanila - 2 kesice
  • brašno - 3 šolje
  • so - 2 prstohvata
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • Za krem
  • mleko - 2 pakovanja, kondenzovano
  • maslac - 250 g, mek
  • kisela pavlaka - 1 šolja
  • vanila - 2 kesice
  • konjak - 1 kašičica
  • mlečna čokolada - za dekorisanje, izrendana
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešamo brašno, so i prašak za pecivo.

U drugoj posudi umutimo maslac, šećer i jaje da se dobije sipkast krem. Dodajemo pavlaku, a zatim i suvu smesu sa brašnom. Promešamo i počinjemo da mesimo rukama. Umesimo meko i lagano lepljivo testo. Delimo ga na 7 delova. Oblikujemo ih u lopte i svaki razvijamo u okruglu koru jednake veličine.

Zagrevamo rernu na 200 stepeni i pečemo kore jednu po drugu 5-6 minuta, tako što usred vremena za pečenje pažljivo okrećemo špatulom kako bi se ravnomerno ispekle.

Vadimo ispečene kore jednu na drugu i ostavljamo ih da se u potpunosti ohlade.

Pripremamo krem za našu tortu od pavlake. Mutimo meki maslac 2-3 minute dok se ne dobije sipkasti krem.

Dodajemo kondenzovano mleko i lepo mešamo rukom. Sipamo vanilu, konjak i na kraju kiselu pavlaku. Nastavljamo da mešamo dok se ne dobije homogena smesa.

Počinjemo da sastavljamo tortu. Postavljamo koru na podlogu, premazujemo s 2 kašike krema, odozgo stavljamo drugu koru, ponovo mažemo kremom i tako do poslednje kore. Odozgo sipamo celu količinu preostalog krema.

Originalnu jermensku tortu stavljamo u frižider na 24 sata.

Pre posluživanja ukrašavamo krupno izrendanom čokoladom i sečemo na komade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: