Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta sa Pavlakom»Klasična torta Ptičije mleko

Klasična torta Ptičije mleko

Krasota v kuhnyataKrasota v kuhnyata
Šegrt
2381907
Klasična torta Ptičije mleko
Fotografije: Krasota v kuhnyata
4 / 5
08/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Torta Ptičije mleko je torta sa istorijom, sa kojom definitivno treba da se upoznate"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 1/2 šolje
  • maslac - 40 g
  • brašno - 125 g
  • kakao - 50 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • Za krem
  • kisela pavlaka - 450 g
  • pavlaka za kuvanje - 450 g
  • sveže mleko - 1 šolja
  • šećer - 1 šolja
  • želatin - 25 g
  • Za glazuru
  • crna čokolada - 100 g
  • maslac - 50 g
  • sveže mleko - 5 supenih kašika
  • šećer - 5 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Torta Ptičije mleko je iz ruske kuhinje.

Ova unikatno ukusna torta prvi put je stvorena 1978. godine u Moskvi i predstavlja sufle sa čokoladnom glazurom. Bila je veoma popularna i ljudi su satima čekali kako bi mogli da je kupe. Recept za tortu se čuvao u strogoj tajnosti, ali srećom to više nije tako.

Klasični recpet za Ptičije mleko se pravi sa bizeom, što su belanca i šećer umućeni u sneg, ali lično ja više volim varijantu koju Vam danas predstavljam.

Evo i kako tačno pripremam koru:

Mikserom dobro umutim jaja i šećer, nakon čega u njih dodajem suve sastojke - brašno, kakao i prašak za pecivo. Mutim još jednom dobro mikserom i na kraju dodajem istopljeni maslac.

Smesu sipam u kalup koji podmazujem maslacem ili prekrivam papirom za pečenje. Pečem u prethodno zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi - 180 stepeni dok ne bude gotovo. Čačkalicom za zube proveravam da li je domaća kora za tortu gotova. Kada zabodete čačkalicu u koru, po njoj ne treba da ostaje od smese.

Sufle (krem) se pravi tako što se prethodno natopi želatin u sveže mleko kako bi nabubrio, nakon čega ga stavljam na ringlu i pazim da ne proključa.

Dok se rastvoreni želatin hladi, u posudi mešam kiselu pavlaku (možete da koristite ceđeno kiselo mleko) sa šećerom. Kada se želatin ohladio, u tankom mlazu ga sipam u kiselu pavlaku uz neprestano mešanje.

U drugoj posudi mešam tečnu pavlaku, nakon čega u nju dodajem smesu od želatina. Gotov krem za tortu sipam u već hladnu koru, tako što sam unapred izabrala odgovarajući kalup.

Glazuru za tortu pravim na pari. Usitnim čokoladu, dodajem maslac, šećer i mleko i mešam nekoliko minuta dok se ne dobije homogena smesa.

Ostavljam rusku tortu da se stegne na nekoliko sati u frižideru i nakon toga prelivam glazurom.

Dekoracija nije obavezna, u klasičnoj varijanti je čak izostavljena, ali ja sam dodala cvetiće od fondana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: