Način pripreme
Ovaj pide je vrsta pljosnatog hleba koji se još naziva u mnogim krajevima po svetu - turska pica. ona je u obliku čamca, a punjenje može da bude kako od mesa, najlešće jagnjeće mleveno meso sa mnogo začina (lahmadžun), tako može da bude i vegetarijanska, kao u našem slučaju.
Za strožije vegetarijance, koji su osim mesa izsvog menija izbacili i mlečne proizvode, nije problem da sitni sir ili sir (* ako vegetarijanska dijeta dozvoljava mlečne proizvode i isključuje jedino meso) drugom komponentom (veganskim sirom ili drugim dodatnim povrćem).
Umesite testo, tako što istopite kvasac i šećer u blago zagrejanoj vodi. Sačekajte da se oblikuju mehurići na površini.
Sipajte ulja i promešajte.
Prosejte brašno u posudu i pomešajte ga sa solju i zrncima kumina.
Napravite kladenac u sredini i u njega sipajte tečne sastojke.
Umesite glatko i elastično testo, oblikujte ga u loptu, prekrijte čistom krpom i ostavite da odmori i naraste na 30-40 minuta.
Za to vreme pripremite nadev.
Paradajze potopite u ključalu vodu kako biste ih poparili. Prethodno napravite fini razrez po kožici u osnovu u obliku krsta. Izvadite rupičastom kašikom i ogulite isitno iseckajte. Takođe, možete da ih sameljete kako bi sos bio finiji.
Iseckajte luk i beli luk i prepržite ih na masti dok ne omeknu. Sipajte paradajze, so i začine i kuvajte sos dok se ne redukuje na slaboj do umerenoj vatri, otprilike 15 minuta. Ukoliko vaši paradajzi nisu bili mnogo sočni, možete da sipate i vodicu.
Dok se sos kuva, blanširajte i brokoli 6-7 minuta, nakon toga ga sitno iseckajte.
Iseckajte i paprike i kisele krastavčiće na male kockice.
Već naraslo testo podelite na dva jednaka dela. Razvijte svaki na kuhinjskoj radnoj površini, posutoj krupno mlevenim kukuruznim brašnom ili grizom kao za kačamak. Ovo pored toga što će sprečiti lepljenje, dodaće prijatnu hrskavost pecivu.
Kore treba da budu razvijene u ovalni oblik, a njihova debljina da ne bude više od 4-5 mm.
Svako pide premažite pastom od paradajza, ali bez stizanja do krajeva, pospite krastavčićima i paprikama, posle slojem brokolija i između njih izrendajte sir, sitan sir ili šta god da ste izabrali za ovaj slučaj. Odozgo poređajte tanko iseckane ivice crvenog luka.
Zavijt ena unutra krajeve i izvucite blago po dužini, kako bi se oblikovali opančići.
odozgo pospite sa malo maslinovog ulja ili kapljica limunovog soka, a može i sa malo soli.
Ostavite na 15 minuta i nakon toga ubacite u zagrejanu rernu na 250 stepeni. Pide će se brzo ispeći, za 10 do 15 minuta. Po rubićima će postati tamno zlatkasti, što je indikacija da su gotovi.
Poslužite vegetarijanski pide bez mesa dok je topao i jedite samostalno ili ukombinaciji sa drugim jelom ili sosem. Ja ih poslužujem sa sosem od belog luka i sjajni su.
Prijatno!