Način pripreme
Bunjuelos podrazumeva buhtlice koje se tradicionalno pripremaju sa brašnom, jajima, mlekom i sredstvom za narastanje testa, tako što često u njima prisustvuju dodaci od različitog povrća ili voća, u zavisnosti od toga da li se pripremaju u slatkoj ili slanoj varijanti.
Izuzetno su popularni u španskoj kuhinji, najuobičajeniji su oni od bundeve koji se pravi za uskršnje praznike.
U ovom receptu nudim slanu varijantu bunjelosa od brokolija. Oni mogu da budu posluženi ka jelo od povrća, predjelo ili meze, i veoma su ukusni i zanimljivi.
Evo i kako da ih napravite:
1. Iseckajte luk i beli luk i prepržite ih na maslinovom ulju na umerenoj vatri 5 minuta.
Za to vreme operite ružice brokolija i stavite ih da se samelju u blenderu na srednjim obrtajima - da postanu granule, a ne pasta.
2. Brokoli stavite u luk i prepržite i njih na još 5 minuta, uz neprestano mešanje. Sklonite sa vatre i ostavite da se blago ohlade.
3. Umutite jaja sa solju i pomešajte ih sa mlekom, usitnjenim sirom i brašnom sa praškom za pecivo i začinima.
Smesu sipajte u povrće i promešajte.
4. Zagrejte ulje u dubokom tiganju i ispržite bunjelose tako što unutra ubacujete po kašiku od smese i okrećete, čim postanu zlatkasti.
5. Izvadite na ubrus da upije masnoću i nakon tiga poslužite.
Kada ih seervirate, veoma je pogodno da ih propratite mlečnim sosem od jogurta, od belog luka ili sosem od sira (na primer ako u njima ima plavog sira, sos takožđe može da sadrži plavi sir).
Jedite sa uživanjem i zadovoljstvom ove sjajen bunjuelose /ćuftice/ od povrća.
Prijatno!